- I mars 1992 gjorde jag och fotografen Lars Alexi en reportageresa till USA. Vi var ute i tre veckor och åkte från kust till kust. Den lilla blänkaren (65.543 tecken) publicerades i GP Söndag på 5,5 sidor. En roadstory skulle man kunna kallad det.
Från kust till kust
”We´re going to LA!” they yelled.
“What are you going to do there?”
“Hell, we don´t know. Who cares?”
(Jack Kerouac. On the road)
PASTOR ROBERT Tilton knäpper händerna, stirrer in i tv-kameran med sin förryckta blick och säger allvarligt: ”Jag känner att någon därute i vårt underbara land just nu – just i detta ögonblick, har problem med matsmältningen. Men jag känner också healingens kraft. Någon blir bra! Någon därute blir bra! Tack Gud!”
zip
”I nästa program ska vi lära ut hur man handlar lampskärmar.”
zip
”Demonstrationen i Washington i dag mot en hårdare abortlagstiftning samlade 20.000 människor.”
zip
”Se på dessa lyckliga små barn. De var inte planerade. Nu kan inte deras föräldrar tänka sig ett liv utan dem. Det bästa i livet är inte planerat.”
zip
”…avrättades idag i statsfängelset i Tuson, Arizona. Ännu en fånge väntas inom kort sändas till elektriska stolen.”
zip
”Mattel Toys introducerar My Bundle Baby. Den lilla babyn kan bäras runt magen i en stoppad väska. Er dotter kan få uppleva glädjen att vara med barn. Tryck på knappen och lyssna till hjärtslagen, känn sparkarna! Mattel Toys tar ett steg framåt för dockleken. Batterier ej inkluderade.”
zip
”Detta är väderkanalen! 24 timmar om dygnet! Vi presenterar vädret där du befinner dig!”
zip
”…som föddes utan hjärna förra veckan. Vi har samlat en läkarpanel som skall gå igenom och förklara hjärnmodellen på bordet här. Med oss är också barnets föräldrar i en studio i…”
zip
”Varför hacka bort ogräset på trädgårdsgången när ni kan få det att försvinna med ett lätt tryck på den här flaskan!”
zip
Robert Tilton igen: ”Förändra ditt liv nu! Nuu kan du få bilen, villan, poolen! Teckna dig för en avbetalning till Faith Family Church i Dallas. 10.000, 100.000 dollar! Våra telefonister tar emot. Ring nu!”
klick
Det första jag gjorde när jag kom till New York var att slå på tv:n och plocka mig igenom de 35 kanalerna i snabb följd. För känslans skull och för att få hjärnan att förstå att den nu befann sig i USA.
AMERIKAS FÖRENTA stater är ett väldigt land. Och vi var här för att korsa hela kontinenten. Köra över rubbet. Från kust tilll kust. Från New York till Los Angeles. Tanken var att landet skulle lära oss något. Vad, återstod att se.
Vi kom åtta på kvällen och fick vänta olidligt länge i den hasande kön hos passpolisen på JFK. Vi hade sorgfälligt fyllt i våra papper. Officiellt var vi turister. Officiellt? Vad inbillade vi oss? Vi var turister, även om jag hade ett ovanligt stort anteckningsblock i fickan och Lars (hans presenterade sig som Larry hela tiden i USA, för enkelhetens skull) hade ovanligt många kameror i väskorna.
Så hamnade vi i en gul taxi med en svart förare i stickad mössa som hela vägen in till Manhattan talade någon slags afrikanska i den skrapiga kommunikationsradion.
– Det låter som om han talar med Nairobi, sa Larry.
– Han kanske har en kollega där som inte hittar, sa jag.
Vi tog in på Algonquin Hotel på 44:e gatan. Ett gammalt amerikanskt hotell i europeisk stil som ägs av en japan. Nersuttna skinnfåtöljer i baren och senaste numret av New Yorker på rummen.
Det är ingen slump att det just är den tidningen på just det här hotellet. Redaktionen ligger i kvarteret intill och skribenterna brukar hålla till i baren. Men framför allt har den anknytning till det berömda ”round table” som var en diskussionsklubb för New Yorks intellektuella på 20-talet. En av medlemmarna var Harold Ross, New Yorkers grundare.
Runda bordet på Algonquin var en plantskola för berättare och konversatörer. Där sågs kritikern Alexander Wollcott, författarinnan Dorothy Parker och ingen mindre än Harpo Marx. Enligt egen utsago var han där enbart för att det pratsamma sällskapet saknade någon som satt och lyssnade.
Vi åt en sen middag på en italiensk restaurang i närheten med premanenta juldekorationer. Innan sängen tog vi en öl i Algonquins bar och pratade med en gråhårig gänglig kypare som hette Louis och som sa att han var nykomling på stället eftersom han bara hade varit där i 16 år. Han berättade att det runda bordet nu flyttats in till kabarérestaurangen.
– Gruppen splittrades på 30-talet när en efter en åkte till Hollywood för att skriva för filmen. De som var kvar satt och beklagade sina vänner som sålde sig för pengar – tills de själva åkte västerut. Senare höll Orson Wells till här och William Faulkner. Och Sinclair Lewis ville köpa stället.
– Var träffades då dagens intellektuella i New York? frågade vi Louis.
– Inte en aning. Finns det några?
VI STANNADE några dagar i New York innan den långa upptäcktsresan västerut tog sin början. Det var ingen brådska. Landet låg där och väntade. Mil efter mil av vägar och slätter och berg.
Jag köpte en vägkarta av en försäljare på gatan för att ta reda på exakt hur långt det egentligen var. 2.786 miles mellan New York och Los Angeles. 448 mil.
– Det känns rätt långt faktiskt, sa Larry.
– Egentligen skulle man inte behöva åka så långt för att lära känna ett tvärsnitt av det amerikanska folket påstod jag. I stället för att åka på längden skulle vi kunna göra resan vertikalt. Här i New York. 448 mil mot 381 meter.
I Empire State Building jobbar och bor det 25.000 människor, från eldaren nere i källaren till oljemagnaten på kontoret högst upp. Hit löper trådar från hela USA. Eldaren har sin familj i Georgia och oljemiljonären har öppnat faxledningar till sina oljefält i Texas. Det är som en medelstor amerikansk stad.
– I det här huset kan vi lära känna hela USA, sa jag. Det finns ett förvaltningsbolag som sköter kåken. Tänk bara hur många fönsterputsare de måste ha till de 6.500 fönstren och hur många elektriker till det gigantiska elsystemet. Det måste ständigt finnas kranar som droppar och glödlampor som måste bytas.
Det var värt att pröva, så vi började med att gå ner till den glänsande skrapan vid korsningen Femte avenyn och 34:e gatan och in i den stora foajén i art decostil. Namnförteckningen över hyresgästerna täcker en tio meter lång vägg. Några privatbostäder, men mest kontor: klädaffärskedjor, fastighetsbolag, resebyråer, tandläkare, advokater – och var det inte en äkta privatdetektiv också? ”Austers Detektivbyrå”.
Det är hissbyte på 86:e våningen för att ta sig ända upp till 102:a. På 86:e kan man gå ut. Det blåser hårt och folk går framåtlutade. Det ser komiskt ut inne från souvenirshopen. Platsen har för övrigt alltid varit en populär utsiktspunkt för män som beundrar vyerna när damernas kjolar lyfts av vinden.
Från Empire State Building är Manhattan en Grand Canyon i stål och glas. Svindlande djup, hotfull och fascinerande. Femte Avenyn som en spikrak Coloradoflod som strömmar åt båda håll.
Någon tappar sin broschyr. Den breder ut vingarna, står stilla en evighet och beger sig sedan i väg i en lång vågrörelse österut: över Madison Avenue, Lexington Avenue, ut mot East River och bort i de vita skyarna över Brooklyn och Long Island.
Ner i den fullpackade hissen igen. Det var denna uppfinning som var förutsättningen för det moderna Manhattan. Utan hissar inga skyskrapor. Under de fyrtio åren efter 1890 ekade nithamrarna i det ena bygget väldigare än det andra. Det började 1886 med en byggnad på beskedliga tretton våningar. När stålskelettet hunnit tio våningar sålde ägaren till grannhuset sin fastighet. Han var övertygad om att det nya huset skulle trilla omkull.
Det gjorde det inte och därefter började det stora tävlingsbygget. Flatiron: 20 våningar, Singer Building: 47 våningar, Woolworth: 60 våningar, Chrysler Building: 77 våningar. Det slutade 1931 med Empire State Building: 102 våningar, 443 meter med radiomasten. Om det inte varit för börskraschen hade ett ännu högre hus, med 150 våningar, byggts.
I samma månad som börskraschen inträffade hade man börjat riva gamla hotell Waldorf Astoria som skulle ge plats åt den nya skyskrapan. Som en liten uppmuntran i de bistra tiderna för miljardären J J Raskob och de andra finansiärerna hittade man en extra källare under hotellet. Det var Mrs Astors privata vinkällare med fem fat whisky från spansk-amerikanska kriget och över hundra lådor vin och champagne från Frankrike.
Det märkliga med Empire State Building är inte själva byggnaden, utan sättet den kom till på. Den byggdes helt och hållet på ett år och fyrtiofem dagar, nästan fem månader snabbare än beräknat. Lastbilarna kom och gick, hissarna stod aldrig stilla, männen (som mest var de 4.000) behövde aldrig vänta. Varje minut var planerad. Stålverken i Pittsburg spottade ut balkar och det tog inte mer än 80 timmar för dem att bli en del av Empire State Building.
Högre och högre arbetade sig männen upp, hängande i kablar, balanserande på plankor, sittande gränsle på balkar. En uppvisning utan skyddsnät.
Den första man 1931 invigdes den i modest art decostil smyckade byggnaden. Arkitekten William Lamb var inte med. Han befann sig på ett kryssningsfartyg ute på Atlanten. Därifrån telegraferade han: ”På väg en dag. Och jag kan fortfarande se byggnaden!”
Det tog dock åtskilliga år att fylla skyskrapan med hyresgäster. Endast 46 procent av ytan var uthyrd vid invigningen och ett år senare stod drygt 30 procent outhyrd. Många idéer fanns för att popularisera ”The Empty State Building”. En var att bygga om själva toppen till en gigantisk Coca Cola-flaska.
Det enda fiaskot med världens högsta byggnad var förtöjningsmasten för luftskepp. Man hade inte räknat med de kraftiga uppvindarna som svepte längs husfasaden. I september 1931 lyckades ändå ett litet luftskepp ankra i tre minuter. Två veckor senare gjordes ett nytt försök med ett militärskepp. Det höll på att ställa sig på näsan. För att räta upp luftskeppet frigjorde kaptenen en del av vattenballasten, som hamnade på intet ont anande människor (det var en molnfri dag) några kvarter därifrån.
Många har slutat sina dagar med ett hopp från den berömda byggnaden. Den förste redan innan den var klar. Somliga har dock vakterna lyckats dra tillbaka. I andra fall har någon annan ingripit: i december 1979 hoppade Elvita Adams från 86:e våningen men blev fångad av vinden som blåste henne tillbaka till en avsats på våningen under. Hon drogs in i byggnaden och räddades.
Den allvarligaste olyckan hände 1945 då överste William Smith körde in i Empire State Building med sitt B-25 bombplan. 14 personer dödades och 26 blev skadade.
Olyckan inträffade den dimmiga morgonen den 28 juli. Smith kom in över Manhattan alldeles för lågt och var snart fånge bland skyskraporna. Han hade överlevt åtskilliga attacker i kriget i Europa men detta klarade han inte. Han väjde för ett par byggnader och började en brant stigning. Men för sent.
Bombplanet träffade 79:e våningen. En av motorerna flög vidare rakt igenom huset och landade på ett tak på andra sidan gatan. Den andra motorn störtade ner i ett hissschakt.
Detta hus med 78 hissar, 6.500 fönster och 25.000 invånare är, som sagt, som en amerikansk stad. Eller det kanske är hela landet.
Empire State Building är för resten ingen byggnad. Den är mer än så: en symbol för kapitalistisk kraft och företagaranda – Mammons möte med Gud. En symbol för den amerikanska drömmen.
MEDAN LARRY ringde runt för att försöka komma upp på något lämpligt tak för en kvällsbild av huset, sökte jag någon ansvarig för att komma in i det. Efter ett par dagars intensivt ringande meddelade en sekreterare att jag sökte fel person. Den jag borde söka satt någon annanstans och hette Mr Carella. Möjligen var det ännu en detektiv. Det fick vi aldrig veta, för vi lade ner projektet. New York hade tagit på krafterna.
– Den här stan suger musten ur en, sa jag. Faktum är att 52 procent av dess invånare tycker att man måste vara lite tokig för att bo här och 59 procent villl egentligen bo någon annanstans. Vi drar härifrån! De nersuttna sätena i taxibilarna är dessutom inte bra för min rygg och förresten är jag trött på biltutandet och oset från Hot dog-vagnar och jordnötsrostare. Vidare västerut!
– Mot Los Angeles! ropade Larry och pekade åt Hudson River-hållet. Men vi måste ta det från början. Vi skall börja med Ellis Island, där emigranterna togs emot.
FÄRJAN TILL Frihetsgudinnan och Ellis Island nere vid Battery Park hade just gått så vi fick stå och vänta vid kajen i tjugo minuter. Dessbättre blev vi och de andra i den växande kön underhållna av två mörka atleter som framförde en akrobatshow på andra sidan staketet. Och det var inga dåliga grejor, 20 armhävningar stående på händerna, tio frivolter på rad och liknande.
– Vi kunde vara hemma hos er och göra inbrott just nu. Men det är inte vår stil, sa den ene när färjan kom in och mössan gick runt.
Den fria företagsamheten firar triumfer även bland de utslagna. Den tandlösa tanten som sitter på trottoaren med fem katter i band och tigger pengar, den lille färgade killen som sitter och trummar på tomkartonger på Femte Avenyn en lördagsmorgon, luffare, alkisar, trasiga gestalter som lever bland skräpet i gränderna.
Somliga som kommer till New York tycker det är underligt att ett sådant rikt land har så många hungriga människor. Men det är inte alls konstigt. Där det finns omåttligt rika brukar det också finnas omåttligt fattiga. Det går nio fattiga på en rik. Någon måste ju betala lyxen.
Från färjan växte snart den berömda vyn av Lower Manhattans skyline fram, overklig som ett vykort. World Trade Center i ena kanten och Brooklyn Bridge i den andra. Bron är vacker i all sin slitenhet.
Larry pekade ut en kaj på New Jersey-sidan där han suttit en hel förmiddag en gång, omgiven av allehanda skumma människor, och väntat på att Queen Elisabeth II skulle lämna New York. Han ville ha den klassiska Atlantångarbilden med skyskraporna som bakgrund.
Att anlända till New York med båt är idag mest romantik. Det romantiska skimret försvinner om man går omkring på Ellis Islands immigrantmuseum. Det var här de allra flesta européer hamnade. Årtiondena runt 1900 anlände tusentals människor varje dag. Rekordåret var 1907 med en miljon. En enda dag det året passerade 11.747 immigranter Ellis Island.
De hade äntligen nått möjligheternas förlovade land. Fattiga och undertryckta i sina hemländer skulle de här få upprättelse och räknas som fullvärdiga medborgare. Och även om den amerikanska drömmen inte blev sann, kunde de trösta sig med att de inte längre stod lägst på rangskalan. De kunde nämligen vara säkra på att alltid ha en klass under sig: negrerna.
De svarta kom inte genom Ellis Island. De kom i bojor, längst ner i skeppen, halvdöda och misshandlade.
I den vackert renoverade salen hänger nu två väldiga amerikanska flaggor. Mellan järnräckena stod människorna i kö, ännu svaga i benen efter den långa sjöresan. Salen har liknats vid Babel där all världens språk ekade mellan de stensatta takvalven. Framme vid pulpeten ropade de ut sina konstiga namn. Någon ritade ett tecken med krita på deras krage. ”Pg” stod för havande, ”K” för njurar, ”X” betydde sinnesslö och så vidare. För en del innebar märkningen läkarundersökning eller förhör. Ungefär 2.000 skickades varje månad tillbaka på rederiets bekostnad.
På muren runt byggnaden står alla namnen ingraverade i kopparplåt. The American Immigrant Wall of Honor – från Jacob Bernard Abrahamsen till Harry Zuckman. Över 100 miljoner amerikaner är idag anhöriga till en man, kvinna eller ett barn som kommit over Atlanten och stått I den långa kön I registreringssalen på Ellis Island.
Här fick vi perspektiv på våra vedermödor i kön på flygplatsen.
SÅ PACKADE VI våra pinnaler och drog själva iväg i pionjärernas fotspår. Jag höll hårt på att ta tåget den första biten.
– Okej, bara jag får rida på en häst när vi kommer till prärien, sa Larry.
– Jag ser hellre en baseballmatch, sa jag.
– Vart ska vi åka?
– Till Chattanooga förstås: Pardon me boy, is this the Chattanooga choo choo? Track twentynine! Boy, you can give me a shine!
Det var bara det att spår 29 inte fanns på Pennsylvania Station. Vi fick inte ens våra skor putsade. Och när vi frågade en flicka i biljettluckan om två enkla till Chattanooga kröp hon närmare och stammade: — Cha… Cha… Chatta-vad-då-för-något?
Hon bad oss bokstavera och frågade en kollega som åtminstone kunde nynna sången. Men det hjälpte inte. Det existerade inget Chattanooga. I varje fall inte på hennes datorskärm.
– Då åker vi så nära vi kommer Chattanooga, sa jag. Atlanta blir bra, tack.
Tåget, The Cresent, gick inte heller kvart i fyra som Glenn Miller påstår, utan tio över två. Vår sovvagnskonduktör Tina visade oss till rätta. Vi hade var sin singelkupé som var i minimalaste laget. En sliten men bred fåtölj som kunde fällas fram till en säng och framför den ett lock med en liten toalett under. ”Your restroom”, som Tina så taktfullt uttryckte det. (Det är något rörande med amerikanarnas finkänslighet när det gäller toaletter.)
Kupén var även utrustad med rakbladsinkast och minsann ett skoputsarskåp.
Vi avgick prick 14.10. Tåget skakade iväg över bron till New Jerseysidan. New York skyline avtecknade sig med ett skräpigt och nergånget industrilandskap i förgrunden. I Philadelphia stannade vi i tio minuter. Jag läste en tidning och sedan var vi i Baltimore. Och före kvällen i Washington. Vi såg en skymt av Arlington-kyrkogården, det fick räcka.
Skräpet följde oss hela vägen. Halvt raserade industribyggnader, rostiga containrar, plundrade bilvrak, järnvägsbankar fulla med papper, plast och plåtflagor.
The Cresent, som trafikerar sträckan New York – New Orleans, tuffade på genom natten. När elledningarna tog slut bytte vi till ett bastant diesellok. New Jersey, Delaware, Maryland, Washington D.C., Virginia, North Carolina, Siuth Carolina och vid frukostkaffet passerade vi gränsen till Georgia.
Mitt emot satt en äldre affärsman från Atlanta. Han tittade ständigt på klockan och kunde lugna tågpersonalen med att vi nog skulle vara framme i tid.
Han fick mig att tänka på boken jag såg i en bokhandel på Broadway, The Overworked American? Amerikanarna får allt mindre fritid. De arbetar en månad mer per år i dag jämfört med för 20 år sedan. Manufakturarbetare i USA jobbar två månader mer per år än kollegerna i Frankrike och Tyskland. De jobbar ihjäl sig. För vad då? De hade det rätt hyggligt redan 1948. Den standarden skulle de kunna behålla i dag genom att jobba varannan vecka.
VI KLEV AV VID en oansenlig station i Atlanta tjugo över åtta på morgonen, delade en taxi till stan med en sjöman och hoppade av vid första bästa biluthyrare.
– Vart ska ni? Frågade den paranta kvinnan bakom disken.
– Det vet vi inte, svarade vi, för det hade vi inte tänkt på.
– Vet ni inte vart ni ska?
– Nej. Västerut.
– Var vill ni lämna bilen?
– Ja… öh… Denver.
– Denver?
– Nej, Kansas City kanske blir bättre.
Vi fick, något motvilligt kändes det som, en röd Pontiac och drog ut på 75:an mot Chattanooga, för det var ju dit vi skulle egentligen. Vid det här laget hade det gått upp för oss att det inte går några tåg till Chattanooga längre. Faktum är att det sista gick den 1 maj 1971.
Det berömda Choo-Choo-tåget döptes av en journalist på 1880-talet. Nu är den pampiga järnvägsstationen ett Holiday Inn-hotell. Väntsalen är restaurang och de gamla vagnarna hotellrum.
Vi tog en skakig sväng med en museispårvagn, så hade vi i alla fall anlänt till stationen i Chattanooga på räls.
I övrigt var Chattanooga just den håla vi hade väntat oss. Icke desto mindre lyckades vi köra fel och hade alla besvär i världen att ta oss ut ur stan. Så småningom hamnade vi rätt, passerade strax tidszonen till Central time, vann en timme och upptäckte att Memphis inte låg så långt borta. Efter stor tvekan lämnade vi spåret mot Nashville (vi missade därmed ett besök på whiskey-destilleriet Jack Daniel´s) och svängde av på den mindre 64:an.
Den här delen av Tennessee består av den sydöstra änden av Appalacherna. Vägen skruvar sig över höjderna, kantad av förfallna hus med de typiska sydstatsverandorna som är möblerade med gamla soffor och bilsäten. Gårdarna är belamrade med rostiga skrotbilar och magra hundar. Ett slags Tjalle Tvärvigg-landskap.
Vi upptäckte att vi körde på ”David Crockett-highway”. I närheten av hans födelsestad fanns det till och med en David Crockett-park med campingplats, en liten fiskesjö, en pool och en restaurang där man kan leva ett civiliserat vildmarksliv.
DET BÖRJADE MÖRKNA och vi insåg att milen är segare i USA. Vi hittade ett hyggligt motell i den lilla staden Savannah, precis lagom stor för att ha en MacDonald´s, en Pizza Hut, en Taco-bar och en Kentucky Fried Chicken. Vi valde den senare och smällde i oss en rejäl portion av nuggets med honungs-senap-dressing, crisp.pommes-frites, nedsköljt med en liter Pepsi med is i frigolitmugg. Vi lämnade efter oss en imponerande skräphög på bordet.
Larry ringde hem från en telefon på gatan. Bara för att det var så häftigt. Rycka luren och slå numret och vips var man hemma.
Efter en ofrivillig omväg över Jackson (skall detta vara bilismens hemland med sådan underutvecklad vägskyltning?) gled vi in i Memphis vid middagstid. Vi styrde rakt mot 3717 Elvis Presley Boulevard och Graceland.
Så fort vi öppnat bildörren hörde vi King Creole ur en raspig högtalare och förstod genast att vi hamnat på en helig vallfartsplats.
En välorganiserad sådan ändå. Små bussar tar pilgrimerna över boulevarden till det herrgårdsliknande Graceland och leds genom hela härligheten av det trasgranna möblemanget, svasset, prålet och de prunkande scenkostymerna.
Det enda äkta vi såg var Elvis moster insvept i en filt på verandan med sin sköterska bredvid sig. Hon bor fortfarande i huset.
Vi tog första bästa buss tillbaka till andra sidan boulevarden och hamnade bland blänkande Buickar och kromade Cadillacar på Elvis bilmuseum, omgivet av ett koppel souvenirshopar. Och vem satt i en monter och signerade sin Elvis-bok om inte hans morbror? I cowboyhatt och allt.
Det var för mycket. Vi lämnade hastigt Graceland och körde ner till Memphis slitna downtown. Hamnade på Sleep Out Willie´s, en galen restaurang med kvällstryck redan klockan fyra på eftermiddagen, käkade en hamburgare och halsade ett par öl. Vid det här laget hade vi ingen större lust att köra hela vägen upp till Kansas City, 451 miles, över 70 mil.
– Vi lämnar bilen här och tar flyget i stället, föreslog jag.
Sagt och gjort. Union street rakt ut mot flygplatsen. Vi svepte förbi det legendomspunna Sun Records med Hound Dog skrällande i bilradion.
Halv tio på kvällen var vi i Kansas City, kvitterade ut en Ford Crown Victoria, körde några mil och högg in på ett motell.
NÄSTA MORGON korsade vi Missouri och lade oss på spåret rakt västerut, en raksträcka tvärs över hela Kansas. Ett godståg från Union Pacific med fem lok och etthundratjugo vagnar gjorde oss sällskap några mil.
Vi stannade i Horton och klev in på ett trött café med hästtavlor på väggarna. I ena hörnet stod en frysbox och i det andra, under en gul plastlampa, satt en äldre dam i rosa glasögon och slevade i sig pancakes med lönnsirap. Vi drack en kopp kaffe och åt en plastinpackad kladdig Honeybun under tystnad.
En stund senare, utanför Hiawatha, hamnade vi helt oförmodat i en trafikstockning. Det visade sig vara ingenting mindre än en äkta amerikansk bondauktion. Farmaren Harlan Buehler hade dött två månader tidigare och efterlämnat hustru men inget barn som ville ta över gården. Den hade varit i samma familjs ägo sedan 1800-talet, fick vi veta. ”De var antagligen här före indianerna”, sa en av de äldre männen i jeansmundering och den obligatoriska baseballkepsen som befolkade gårdsplanen.
Ben, en Kasasfarmare som mindes de hårda tiderna på 30-talet när sandstormarna svepte bort jorden i hela Mellanamerika, var en annan av dem.
– Det blev kolsvart mitt på dagen och vi knöt näsdukar runt ansiktet. Vi tejpade för fönster och dörrar men det hjälpte inte. Sanden blåste rakt in i huset ändå. Det var hårda tider. Fy sjutton! Jag körde lastbil ner till Alabama. Det fanns ingen hytt och jag satt på bensintanken och körde. Goddamn it! Nu är det snart lika illa som på 30-talet. Många klarar sig inte som jordbrukare längre.
– Jag läste en tidningsartikel, högg Dennis in – en lång gänglig figur i runda glasögon och snickarjeans. Det stod att vi i USA bara är en fjärdedel så många bönder som i Europa men våra farmer är fjorton gånger större. Ändå har vi problem.
– Det är inte storleken det beror på, fortsatte Ben gravallvarligt. Vi har inga politiker som begriper att våra egna problem här hemma är de viktigaste. Varför ska vi lägga ner miljarder på försvaret och åka runt och kriga på platser vi aldrig hört talas om, när vi behöver pengarna här i vårt eget land?
– Det finns inget levande skäl, inget ekonomiskt eller politiskt skäl varför vi ska rycka ut som en satans brandkår varenda gång, inflikade en man som hette Slattery, uppfödd i Tombstone i Arizona.
– Vi har en granne här borta som ska sticka till Sovjet, sa Ben.
– Ska han flytta? frågade jag förvånat.
– Nej, han ska dit och lära ryssarna odla vete.
– Åfan! Var bor han?
– En bit härifrån.
– Vad heter han?
– Heter? Sa Ben och tittade på Dennis. Vi kallar honom asshole.
Auktionisten hade nu klivit upp på ett flak och med fyra medhjälpare speedade han upp tempot ytterligare.
– Eight-eight-eight-eight-and a half-half-half-half-do I hear some more-more-more? Nine! Allright, thank you! Nine-nine-nine-nine-nine-nine-nine-nine, rabbelsjöng han på amerikanskt auktionsvis.
Och snabbt klubbades harvar, gamla traktorer, stängsel, byttor, byråer, strykjärn, bestick, en studsmatta och en frisörstol samt ett 22-kalibers Winchestergevär från 1890-talet.
Vi nöjde oss med varsin smaskig äppelpaj med vispgrädde och en liter kaffeblask i redskapsboden. Sedan speedade vi upp Forden i 65 miles per hour och lät den löpa på den spikraka 36:an, medan vi diggade fläskig lastbilscountrymusik.
I Marysville körde vi in på Braodway, en gatstensöken där en ensam kille på en glänsande HD gled omkring och letade efter livet. Ännu ett 120-vagnarståg tutade sig igenom samhället.
Mina kalsonger hade tagit slut, så jag gick in i manufakturaffären för att köpa några nya. Det var en affär med ordning och reda. Tanten tog fram måttbandet och talade om för mig vad jag ville ha. För fyra dollar fick jag två gammaldags kalsonger med plats för en cowboy – och ett par rutiga strumpor på köpet.
Dörren till Marvin´s Barber Shop – ”expert på hårklippning” –stod öppen och vi kikade in. Där stod Marvin själv med saxen i håret på Tom Joyce. Tom, med rötter i Cork, berättade att han planerade en resa till Irland. Hans anfäder hade gett sig över Atlanten och hamnat i norra Kansas. Kanske tog de en sista pint på puben Kruger´s, den med skylten ”The last beer before Brooklyn”.
Annars var det mest tyskar i dessa trakter. Men också svenskar. Vi passerade Scandia med ”The Kaffe Haus” och ”Great folkfest in May”. Rakt söderut i mellersta Kansas ligger svenskstaden Lindsborg.
Ursprungligen hade jag tänkt att vi skulle åka dit. Men inte för att prata svenska utan för att besöka grannstaden Lyons. Där, mitt i vetedistriktet, ligger ett litet museum i en tegelbyggnad. Huvudattraktionen är ett glasskåp där en del av medeltiden förvaras. Det är en ringbrynja från 1541, en gång buren av en spanjor.
Museet utmärker nämligen den nordliga gränsen för conquistadorernas framstöt i Nordamerika. Ryttarna i järnskjortor och hjälmar hade med sig en indian från slätten i bojor som de hetsade hundarna på för att han skulle tala. Men vid Lyons gav de upp. Det fanns inga guldskimrande städer. Landet var värdelöst. Indianerna fick leva ifred ännu ett par hundra år.
SJÄLVA RÖRDE VI oss på vår upptäcktsresa längs andra väderstreck. Och nu upptäckte vi något svart vid horisonten. Det var något obestämbart som bredde ut sig över ett stort område.
– Det är boskap! utropade Larry plötsligt.
– Nej det kan inte vara möjligt!
Jo, nu såg vi. Tusen och åter tusen biffkor. Ungefär så måste det sett ut när bisonhjordarna drev omkring här för tvåhundra år sedan.
Det var Republican Valleyu Cattle Field. Vi körde in på vägarna mellan inhägnaderna och såg boskap med nummerlappar i öronen så långt ögat kunde nå. Nere vid kontoret hoppade två moderna cowboys in i en liten lastbil. De hade hattar, jeans och boots men inga revolvrar. I stället hängde en mobiltelefon vid byxlinningen.
Inne på det enkla kontoret träffade vi bossen själv sittande vid en dataskärm.
–Vi har 27.000 djur, men det är inte särskilt mycket. I Nebraska finns det farmer med 50.000 djur, berättade han och gav oss en kort sifferbakgrund. Vi äter 30 kilo oxkött per person och år i det här landet. Vi slaktar 120.000 djur dagligen. 75.000 djur går igenom den här farmen årligen. De stannar här i genomsnitt 140 dagar och är två år gamla när de går till slakt.
Han kunde alla siffror utantill. Men på farmares vis ville han helst prata politik. Den innevarande presidenten var inte bra. Ingen annan president heller för den delen. Några statsbidrag kunde man inte räkna med. Ville förresten inte ha några. Det bästa är om var och en klarar sig själv. Skatten är 36 procent, ”som de bygger en atomubåt för, som de sedan åker någonstans och förstör”. Och återigen kom det:
– Satsa på välfärdssystemet i stället för militären!
DET BÖRJADE SKYMMA och plötsligt fanns inga motell i sikte. Vi insåg att vi befann oss i glesbygden. Så småningom såg vi ett ljus i fjärran. Det var Smith Center, ett samhälle på 2.000 själar. Den vänliga motellvärdinnan avrådde caféet intill och föreslog en restaurang ett par kvarter därifrån.
Det var mer än vi hade väntat oss, en riktig restaurang inhyst i en sekelskiftesvilla. Här fick vi friterad mozarella, en rejäl biffstek, vaniljglass med chokladsås och en flaska kaliforniskt rödvin.
Vi satt kvar en stund efter stängningen och pratade med ställets innehavare, den genomsnälle 33-årige Dave som berättade hur han hamnat här ute.
– Jag träffade ej tjej hemma i Denver. Hon hade två barn. Vi var verkligen kära i varandra och ville göra något tillsammans. Så hittade vi det här stället och flyttade till Smith Center. Vi skulle samla antikviteter och driva restaurangen. Allt skulle bli perfekt. Men det sprack. Hon stack efter åtta månader.
– Här satt jag mitt ute i Kansas med en restaurang som dessutom gick knackigt. Jag var 22 år gammal och hade jobbat i restaurangbranschen sedan jag var tio. Först i min morbrors i Denver, sedan i Vail. Ett tag hade jag en restaurang till i en grannstad till Smith Center. Jag höll på att jobba häcken av mig. Det blev för mycket.
– Nu funderar jag på att söka mig någon annanstans. Det är inget fel på Smith Center egentligen. Det är en rätt trevlig stad, relativt välmående, mycket tyskar. Men det är samma problem här som i alla småstäder på landsbygden: de unga åker till de större städerna för att studera och sedan kommer de inte tillbaka. Vem vill bo i Smith Center?
– Nej, jag har gjort mitt här. Jag har en kompis i San Diego. Han säger: ”Kom ner hit och öppna ett ställe!” Men var ska jag få pengarna ifrån? Dessutom måste jag först sälja det här. Och det finns bättre orter att ta över restauranger på.
– Folk tror att kvinnan som serverade er är min fru. Men hon är bara anställd. Ett sådant här ställe passar annars för ett äkta par. Det är gott om utrymme i lägenheten på övervåningen.
– Förra ägarna var ett äldre par. De hade öppet när de kände för det. Det var en fin restaurang för samhällets läkare och advokater. Hon var galaklädd i uppsatt hår och med tio guldringar på varje hand. Det måste ha varit en syn när hon kom nedstigande för trappan!
– Nu har jag öppet så länge jag kan men stamgästerna räcker inte riktigt till i en stad med 2.000 invånare. Jag blir nog kvar här… det verkar inte bättre.
Personalen hade gått hem och Dave blåste ut ljusen på bordet. Vi tackade för en strålande måltid och lovade rekommendera stället till alla vi träffade längs vägen, ända till Los Angeles. Och vi hoppades att allt skulle ordna upp sig.
Ute var det alldeles mörkt. På trappan tände vi ännu en cigarill, medan Dave tände hos sig på övervåningen.
– Tror du han är kvar här om vi kommer tillbaka om tio år? frågade jag.
– Säkert, svarade Larry och blåste ut en rökplym mot den svarta Kansashimlen.
Vi promenerade hem till motellet under tystnad. Det luktade fortfarande boskap om våra kläder.
ÖVERALLT DÄR VI stannade tittade folk undrande på oss och sa: ”You guys must have picked the wrong turn somewhere!” Alla tog för givet att vi åkt vilse. Här ute i det enformiga Kansas fanns väl inget av intresse? Och ändå sägs det att man inte har upplevt USA om man inte en gång har stått i gräs upp till armbågshöjd och blickat ut över de oändliga vidderna bort mot horisonten. Detta öppna landskap med den fria himlen över sig är USA:s hjärta.
Det är åtminstone dess mittpunkt. Nordost om Smith Center utanför en trasig liten håla som heter Lebanon ligger USA:s geografiska mittpunkt nämligen.
Ett stenröse på en gräsplätt med USA:s och Kansas flaggor på en stång. En låda med fönster som skall föreställa ett litet kapell för två personer, uppställt av en lokal missionär. ”Välkommen till USA:s centrum!”
Och äntligen visste vi var vi befann oss. (Vägkartan hade trillat ur bildörren dagen innan, när vi stannade för att köpa en påse whiskey av en enögd banjospelande spritbutiksinnehavare mitt ute på prärien.) Här fick vi plötsligt klara besked: Latitud 39 grader 50 minuter, longitud 98 grader 35 minuter.
En plats där man höll sig välorienterad. I denna villfarelse levde vi ytterligare några minuter, tills Roland Johnson från Wichita klev ur bilen. Iförd bälte med hästspänne, cowboyhatt och solglasögon poserade han villigt framför Larrys surrande kamera.
– Jasså, ni är från Sverige? Lustigt, min mormor kom från Sverige.
– Äh, var då ifrån närmare bestämt?
– Från Danmark.
VI FORTSATTE IN i Nebraska och for igenom ett öde Red Cloud, ett igenvuxet järnvägsspår i Franklin och en minnestavla över ett indianöverfall. Väg 183 tog oss upp till Platte River. Vi följde floden åt nordväst, precis som tiotusentals andra européer gjort före oss. Längs sandbankarna utmed den grunda Platte River gick karavanerna med prärievagnar på The Oregon Trail under den senare hälften av 1800-talet. Här kunde man hitta övergivna linneskåp och andra möbler utmed floden. En och annan gravhög också.
The Oregon Trail är starkt förknippad med en märklig man som skrev en bok med den titeln. Han hette Francis Parkman, en historiker från Boston som fått indianer på hjärnan.
Han startade sin rundresa i den vilda västern 1847, följde Platte River upp till Fort Laramie, anslöt sig till ett band siouxer på krigsstigen vid Black Hills och vände sedan hemåt längs Arkansas River.
Resan tog ett halvår och var av naturliga skäl rik på strapatser. Till saken hörde att Parkman själv långt ifrån var någon atletisk typ. Tvärtom, han var extremt sjuklig, led av migrän och ledgångsreumatism, svårartad rödsot med ständigt återkommande feberattacker och dessutom var hans synförmåga starkt nedsatt. Han hade tidvis stora svårigheter att över huvud taget sitta i sadeln eller hålla sig på benen. Åren efter resan (som han kallade ”en underhållande tur”) kunde han bara arbeta några timmar om dagen.
Hans vurm för vildmarkslivet innebar dock inte att han var någon romantiker. Nej, han hade inget vackert att säga om naturen: bufflarna är ”odjur av exempellös fulhet”, indianer som lever fredligt är usla varelser och han drar sig inte för att puckla på närgångna barn med sin käpp.
Parkman bodde hos siouxindianerna och beskriver med saklig inlevelse deras sätt att leva. Till hans stora besvikelse rann en krigsexpedition mot shoshonerna ut i sanden, men han fick i alla fall vara med och jaga bufflar.
Till viss del berodde det inställda indiankriget på ett sällskap Kalifornienemigranter som hade köpt med sig för mycket whiskey. De sålde en del av partiet till underpris men resten beslöt de dricka upp själva, hellre än att hälla ut det. De drack såå mycket de orkade och sålde det sista till indianerna, vilket resulterade i tumult och knivdråp. Efter det slaget glömde indianerna bort varför de var på krigsstigen och återvände hem.
Indiankrig eller inte så hör Parkmans The Oregon Trail till den klassiska västernlitteraturen.
ETT ANSLAG VISADE SIG: ”Gothenburg the beautiful – en stad man vill att barnen skall växa upp i.” Vi svängde av för att titta på denna påstått välartade svenskstad.
De nyblivna ägarna till Swede Café höll på att reparera skylten. Inne på fiket hittade vi en tidning och läste vad kollegerna på The Gothenburg Times skrev denna dag. Den största nyheten var att Antonio ”Andy” Dishmans marijuanaodling beslagtagits av polisen. Fyra spalter namn från domstolen, barnparad med bibliotekets sagotant, inskrivna och utskrivna från sjukhuset och den beundransvärt detaljrika polisrapporten:
Måndag
6.10: störande djur/Williamson.
8.07: bilbrand/Gothenburg brandkår.
9.13: parkeringsklagomål/Williamson.
9.44: störande grannar/Williamson.
10.12: information/Williamson.
Tisdag
00.26: misstänkt person/Meyer.
2.40: dörröppning/Meyer.
3.15: dörröppning/Meyer.
9.52: hundbett/Olson.
12.11: räddningslarm/Gothenburg brankår.
13.22: misstänkt fordon/Brittenham.
Som så många andra städer i dessa trakter har också Gothenburg en gammal äkta Pony Express-station att visa upp. På den tiden det begav sig red 80 stycken kurirer som galningar med brev, 40 var ständigt på väg västerut och 40 åt andra hållet.
Detta påminde Larry om en sak.
– Det är ju fan att man inte ska hitta en häst att rida på, fnyste han.
– Inte ens en sketen baseballmatch hittar man, sa jag.
Vi övernattade i Ogalala på ett motell med en dilligens utanför entrén.
Oglala var namnet på en av siouxindianernas stammar vars mest kände ledare var Red Cloud. Han föddes här, där Plattfloden delar sig, omkring 1822. Han var 87 år när han dog 1909.
Red Cloud blev aldrig hövding eftersom han i unga år dödat en stamfrände. Inte vem som helst heller: den mäktige Bull Bear. Som orädd krigare mot pawnee– och kråkindianerna skaffade han sig ändå en så stark position att de vita länge trodde att det var han som var hövdingen.
När de vita banade väg till de nya guldfyndigheterna i Montana 1865, tvärs igenom siouxernas land, leddes motståndet av Red Cloud. Stridigheterna de följande tre åren kom att kallas Red Clouds krig.
Tillsammans med cheyenner och aprahoer och med krigsledarna Crazy Horse, Little Wolf, Little Horse, White Bull och Man-Afraid-of-His-Horse intog Red Cloud Big Horn Mountains i Wyoming. I denna månad då träden knäpper (december) anföll indianerna 81 soldater under befäl av kapten William Fetterman. De lurades in i ett bakhåll och nedgjordes till sista man. Indianerna segrade men förlorade många av sina krigare. ”Striden med de hundra fallna” kallades ”Fettermanmassakern” av de vita.
Soldaternas kroppar var stympade och sönderhackade till oigenkännlighet. Indianerna hade lärt sig den sortens krigföring av de vita några år tidigare vid Sand Creek, där 105 kvinnor och barn och 28 män av cheyennestammen dödades av vita soldater. Liken skalperades och förnedrades. Fler hade dött om inte soldaterna siktat så dåligt på grund av omåttlig whiskeykonsumtion.
Indiankrigen var ofattbart grymma. Sand Creek var inte det enda tillfället då mödrar med barn i famnen sköts av de vita.
Grymheten var ibland inte mindre vita emellan. Ett sällsynt råskinn var den ökände Big Nose George Parrott. Han nöjde sig inte med att enbart råna. Han mördade så många han kunde komma åt också.
Big Nose slutade sina dagar i en telegrafstolpe utanför Rawlins, Wyoming. Läkaren som obducerade honom lät tillverka ett par skor av hans hud. Han blev senare guvernör i staten.
Indiankrigen finns utmärkt beskrivna av Dee Brown i boken Begrav mitt hjärta ii Wounded Knee. Nyttig läsning för den som vuxit upp med Hopalong Cassidy.
INTERSTATE 76 ledde oss in i Colorado. Farten hade nu ökat något från de lagstadgade 65 m.p.h., det gick helt enkelt inte att hålla igen på de långa rakorna. Vi pejlade in en radiostation med gamla fina 60-talsgoldies, de fanns var man drog fram, och vi blev höga på The Byrds Eight miles high.
Det långsamt svepande platta landskapet var sövande. Någon sorts halvöken med ett och annat ensligt hus. Det verkade som om ingen hade någon användning för detta landskap. Det bara låg där, utslängt som en sliten filt.
Så plötsligt öppnade sig en utsikt över en flack slätt och längst bort såg vi för första gången i den blå luften, långt i fjärran, Klippiga bergens snöiga toppar. Rocky Mountains! Yippiiee!!!
Vi drog in i Denver. Det var ett trevligt ställe, som man gärna hade velat se mer av. Men som ett par stressade Phileas Fogg-figurer störtade vi in på närmsta flygkontor och fixade biljetter till Albuquerque, tog ut pengar på en bank, köpte ett par nya T-tröjor och Larry fick tag på några snygga boots (i brist på häst).
Två timmar senare var vi i New Mexico, kvitterade ut en splitter ny Dodge Van och såg Albuquerques ljus försvinna i backspegeln. Nu var vi ute på Interstate 40, den gamla Route 66 och det var mexicomusik på radion, mabo, corason, trumpeter och hela skiten.
Vi blev som galna – trummade på instrumentbrädan, tutade, tjoade och skrek. Dogen flög fram som en vild mustang under stjärnorna. Och i den becksvarta natten punkterade signalhornet tystnaden.
VI VAKNADE I Grants med den nattliga hamburgaren kvirrande i magen. Nyheterna talade om en avrättning i Tuson som tydligen varit en ”förskräcklig syn”, enligt ett medborgarvittne. Diskussionen handlade inte om det inhumana i dödsstraff utan om gaskammaren var riktigt up-to-date. En expert talade varmt för giftspruta istället.
I det lokala morgonprogrammet på tv satt en gammal bekant, journalisten och författaren Studs Terkel, 80 år vid det här laget. Han har skrivit en rad rapport– och reportageböcker. Och nu berättade han om sin senaste bok, om rasismen ”den amerikanska besattheten”.
– Vi har aldrig erkänt graden av negrofobi som plågat det här landet, säger en av de intervjuade i boken. Från början tog vi landet från några mörkhyade människor, begick de värsta övergrepp för att hålla det, krigade för att utvidga det, köpte och sålde mörkhyade för att bygga det. Vi har aldrig erkänt åkomman. Om vi inte gör det kommer vii heller aldrig att hitta ett botemedel mot det.
VI STANNADE I Gallup – indianhuvudstaden vid det stora Navajoreservatet. Vi råkade hamna utanför polisstationen och blev vittnen till hur en höggradigt berusad gammal indiankvinna fördes ut ur en polisbil och in i häktet. Gallup bekräftade sitt eget rykte redan innan vi ens hunnit kliva ur bilen.
Alkoholismen är utbredd bland indianerna och här i Gallup blir det extra tydligt. På helgerna fördubblas invånarantalet och stan är osäker att vistas i. Spriten flödar. Indianerna upprätthåller en hundra år gammal tradition.
MED FRONTEN GUL av krossade fjärilar frustade Dogen vidare. Asfalten brände under däcken. Vi var som vanligt omgivna av de tunga långtradarna som oavbrutet dundrar fram över kontinenten. Ena veckan plantor från Oregon till Boston, andra veckan styckegods från North Carolina till Huston. Freightliner, Peterbilt, Kenworth, International och White. 400 hästkrafter på heta sydstatsvägar och över isiga bergspass. Köra tio timmar, sova åtta.
Men det är dåligt med förtjänsten för tillfället. Konkurrensen är för hård. Samma summa för en körning i dag som för tio år sedan. Och ovanpå det poliskontrollerna. Böterna för en ”speedticket” varierar från stat till stat, 30 till 100 dollar.
– Polisen i Arizona lär vara värst, sa jag till Larry vid ratten och pekade menande på hastighetsmätaren. En gång drog de in 44.000 dollar på en åttatimmars-razzia. Bara så du vet.
Vi fortsatte Route 66 (vi föredrog att kalla den så, för känslans skull). Gamla Route 66 firade just detta år sitt årsjubileum. Det var 66 år sedan den fick sitt nummer. Jordbruksdepartementet hade visserligen föreslagit vägnummer 60, men det ville inte Kentucky ha och då blev det 66. It winds from Chicago to LA/ More than 2.000 miles of motorway.
Vägen blev symbolen för bilkulturen, en modern prärieväg västerut. Steinbeck kallade den ”Modervägen”. Det var på den som familjen Joad färdades i Vredens druvor på 30-talet, från det dammiga Oklahoma till fruktodlingarna i Kalifornien.
Nu svepte vi fram på den nya breda motorvägen med nummer 40. Inte ett flyttlass så långt ögat kunde nå. Bara de jättelika husbilarna med en småbil på släp som jolle.
30-talet verkade långt borta. Men plötsligt fick vi en hälsning från historien. Det var Larry som såg det först. Han skrek till: — Såg du!
Jag tittade upp från vägkartan (jag sitter alltid försjunken i vägkartor när jag inte kör och ser därför väldigt lite av omgivningarna) och då såg jag också: Herman´s Garage. Det låg på en liten parallellväg och måste ha stått där sedan 30-talet, av bensinpumparna att döma.
Vi körde säkert en mil innan vi hittade en avfart och kunde åka tillbaka igen på den mindre vägen. Bensinstationen var så nedlagd den kunde bli men i verkstaden höll någon på och mekade. Det var ingen mindre än Herman själv. I gul keps och trasig jeansjacka.
Jodå, han öppnade macken 1937 och mindes mycket väl Steinbecks ”oakies” med möblemangen på biltaken. En del var i eländig kondition redan här och då hade de halva sträckan kvar. Men många klarade sig också bra senare, efter vad han hört. Själv kom han upp från Texas under depressionen. En släkting ordnade jobb.
Macken stängde han 1968. Chevronpumparna står kvar och bleks av solen, liksom Coca Cola-termometern vid dörren.
STRAX DÄRPÅ SÅG vi vår första buffel. Den stod i en liten inhägnad vid vägen och såg trött ut. Eftersom det inte fanns någon häst i närheten ville inte Larry stanna. Jag berättade vad jag läst om bufflar hos Parkman.
–Det finns två sätt att jaga buffel, eller fanns: år 1800 sprang 40 miljoner bufflar omkring på prärien. 1895 var de bara 800 stycken. Parkman var ute i tid för att få uppleva de riktigt stora buffelhjordarna. De som såg den synen glömde den aldrig.
– Ett sätt att jaga buffel var att smyga sig på dem, men Parkman föredrog det mer spännande sättet, nämligen buffeljakt på hästrygg. En duktig jägare kunde nerlägga fem eller sex djur på en jakt.
– Med en bra häst kunde man rida upp jämsides med buffeln och klappa den på ryggen om man så önskade. Det var ingen fara så länge buffeln inte var trött. Men började tungan hänga och fradgan flyga i munnen kunde den plötsligt göra ett utfall åt sidan. Då gällde det att sitta säkert ii sadeln. Den som trillade av var dödsdömd.
– Jagade man med gevär måste man ladda i farten. En del hade kulorna redo i munnen. Den kanske största faran i denna slags buffeljakt var att hästen trampade ner i ett präriehundhål eller en ravin. Vid ett sådant tillfälle bröt hästen benet och ryttaren nacken.
– Buffeln gav de jagande indianerna allt vad de behövde: mat, kläder, bäddar, bågsträngar, lim, garn, rep och sadlar till hästarna, vattenämbar, tältduk och föremål till byteshandel. Men de vita utrotade buffeln. Inte i första hand för pälsens skull utan för att ta ifrån indianerna deras förutsättningar att existera.
– När indianerna föstes samman i reservat tilldelades de köttransoner en gång i månaden. För det mesta i form av utmärglade kor och oxar. Det hände då att de drev ut de stackars djuren på prärien för att än en gång få uppleva jakten, den som bara några årtionden tidigare varit grunden för deras existens.
NÅGRA MIL FRÅN Flagstaff upptäckte jag att vi inte var så långt från Grand Canyon.
– Okej, sa jag. Det är 160 kilometer fram och tillbaka. Några timmar senare i Los Angeles, vad gör det? Vi skulle gräma oss när vi kom hem om vi inte gör den här avstickaren.
Det var ingen diskussion. Jag tog över ratten och vi svängde av upp mot sevärdheten. Kom fram just när det började skymma. Gick fram till kanten och kände på stupet. Långt, långt därnere en flik av Coloradofloden och mitt emellan några svävande fåglar. Lika svindlande som utsikten över Manhattan från Empire State Building.
Vi stod andäktiga i tio minuter. Och det var allt vi såg av Grand Canyon. Samtliga hotellrum visade sig nämligen vara upptagna.
– Äh, va fan! Har man sett det, så har man sett det, sa Larry. Det spelar väl ingen roll om man står och glor i fem timmar eller i tio minuter.
– Du har rätt, instämde jag. Vi är nog de kvickaste turisterna som någonsin satt sin fot på Grand Canyons kant. Snabbturism hör dessutom på något sätt till USA.
Tack vare denna enastående effektivitet fick vi stifta bekantskap med staden Williams nere vid stora vägen. En lång gata som inte verkade ha förändrats mycket sedan 50-talet. Neonljus, biltillbehör, blinkande motellskyltar, bensinmackar med 50-talsstuk och som om detta inte vore nog, var den enda bilen på gatan i denna sena timme en ljusblå Ford Customline.
– Min favoritbil när jag var liten, sa jag. En typisk 58:a.
– Möjligen 59:a, sa Larry
– Men i så fall uttagen 58, sa jag.
Ungdomarna som satt i den vackra plåtskapelsen gjorde dessvärre sitt bästa för att fördärva den gamla bilen. De vrålkörde ett kvarter och tvärbromsade vid nästa. Så där höll de på.
Vi tog en öl på en bar med stoppad disk, biljardbord, neonreklam på väggarna och en imponerande flaskuppsättning. När vi kom ut backade Ford Customlinen just ner från en hög trottoarkant så att ljuddämparen höll på att flyga av. Jag blev förbannad på glina som inte hade någon respekt för äldre bilar. Jag tog buskörningen som en personlig förolämpning. Det var i alla fall min favoritbil de höll på att sabba. En sådan bil som jag skulle köpa när jag blev stor.
Just innan jag tänkte öppna framdörren och rycka ut den finnige förarmarodören besinnade jag mig. Om de inte hade någon respekt för äldre bilar hade de säkert ingen respekt för medelålders gubbar heller. Och de var trots allt sex stycken. Dessutom bar Larry sina kameror och stativ och kunde inte springa så fort.
Vi gick tillbaka till motellet alltmedan dematrialiseringen av pojkbilsdrömmen fortsatte bakom oss. Den natten drömde jag om Dinky Toys-bilar.
VI ÅT FRUKOST PÅ en Coffe Shop i Seligman med stoppade gula säten, som att sitta i en 50-tals-Cheva. Allt var engångs: tallrikar, muggar, bestick, ketchup och senap. Varför skulle de stå här ute i öknen och diska? De har väl viktigare saker för sig.
En ihärdigt tuggummituggande servitris serverade oss. I sin magnifika nonchalans stirrade hon ut genom fönstret när hon tog emot beställningen. Hela hennes sätt att gå och röra sig på uttalade ordet: boooring! Hon var helt enkelt höggradigt uttråkad.
– En vacker dag häller hon kaffeblasket äöver plastblommorna och går härifrån, sa jag.
– Frågan är bara vart hon ska ta vägen, sa Larry.
– Hon kanske får sina kicks på Route 66, sa jag.
Vi lämnade Café Boring och tog en extrasväng på den gamla 66:an. En bit som fortfarande heter 66. För känslans skull.
Vid det här laget hade Larry äntligen hittat sin spökstad. Den som han hade sett på en fotoutställning i New York. Bodie låg i Sierra Nevada. Väldigt långt från Los Angeles.
– Vi kan flyga hem från San Francisco i stället, föreslog Larry. Vi har ändå inget att göra i Los Angeles, om man tänker efter.
Jag insåg att det inte var mycket att göra. Larry hade fått vittring på ett bildreportage och inget kunde hindra honom.
Vi korsade Coloradofloden och körde in i det spelgalna Nevada. Vi stannade ii Las Vegas för att leta efter en tvätt, för nu var läget prekärt. Hur märkligt det än låter så kan man faktiskt inte vända ut och in på kalsonger hur länge som helst. Strumporna skall vi inte tala om.
–Det måste väl ändå finnas en kines som kan tvätta på ett par timmar, stönade Larry otåligt när han svängde in på The Strip.
– Jag läste om en tvättkines i Greenwich Village i New York, sa jag. Han levererade punktligt med ett ”Good molning söl” och på tvättpaketet fanns ett kinesiskt skrivtecken som betydde ”yes”, i meningen utmärkt kund. Men ibland hade tvättgubben andra tecken för kunder som han inte gillade. Ett av dem kunde till exempel betyda ”denna skjorta tillhör den rödhåriga idioten på Tionde gatan”.
I Las Vegas tydde dessvärre alla tecken på att ingen kunde tvätta åt oss. En tvättgubbe, som inte var kines, kunde fixa det till dagen därpå, men så länge ville vi inte stanna på ett ställe där man lade ner så mycket möda på snabba pengar men inte på snabbtvätt.
Högst en halvtimme kunde vi tänka oss. Vi tog en sväng in på Ceasars Palace, spelade bort fem dollar och drog vidare. Snabbturism var ordet.
Vi styrde norrut in i Nevadaöknen. Rakt, rakt, rakt, rakt, rakt. Kaktusar och sönderskjutna vägskyltar. Och ett hus mitt därute. Vad sjutton lever de av här?
Vi kom till Beatty. Tre motell som alla var spelhålor. Vi tog in på motellet med ”stans bästa restaurang”, vilket inte sade så mycket. Vi kunde i alla fall inte se någon annan.
Till vår oerhörda förvåning hade stället en tvättstuga. Vi laddade två maskiner på direkten. Medan vi knaprade i oss var sin dasslockspizza och pimplade mexiöl sprang vi växelvis och skötte tvätten och torktumlaren. Två så husliga restauranggäster hade de väl aldrig skådat.
Sedan intog vi baren, törstiga som två uttorkade cowboys. Vi drack den ena whiskeys efter den andra. Barflickan var hård men rättvis. Bardisken hade inbyggd tv-skärm med pokerspel som ständigt blinkade: ”Insert 5 coins!”
Till slut hade vi druckit ur hela flaskan och spelat bort varenda coin. Men det var väl å andra sidan meningen med hela stället.
VI VAKNADE I ETT tillstånd av svår ökenångest och kunde dragit på oss vad som helst bara för att så snabbt som möjligt få komma bort från platsen, som låg ett revolverskott från Death Valley. Men kläderna var rena och snart hade vi tvättat bort den värsta gråheten från oss själva också. Det var en dag som gjord för Budweiser och Coca Cola.
Solen stekte och vi körde in på en dammig grusväg som ledde till Gold Point. Det var där vi träffade Dick Engle, 67 år gammal och guldgrävare.
Gold Point är en levande spökstad. Så levande som några skjul utslängda i öknen kan bli. Här hittades silver 18880 och guld 1902. Det fanns 225 hus som mest.
Dick visade oss det fallfärdiga postkontoret som han kallade museum: gamla flaskor, böcker, väskor, husgeråd och en vägg full med efterlysningsaffischer från 1952.
– Jag kom hit 1961 med min fru, berättade Dick med sin knaggliga röst. Jag arbetade för ett gruvbolag. Vi slet 300 meter under jord i åtta timmar varje dag. När gruvan slog igen blev vi kvar. Jag har ett eget litet gruvhål nu. Det är mest tidsfördriv. Sedan min fru dog är hunden mitt enda sällskap här. Den dagen Gipsy dör lägger jag mig ner också. Jo, så är det. Guld? Äh! Man måste ju ha något att göra. Jag åker in ett par gånger om året tilljudarna i Las Vegas, eller Reno ibland, och säljer lite. Jag dricker inte och spelar inte längre. Nej, det är slut med det nu. Jag har en bror i Virginia som är professor i juridik. Han vill att jag ska flytta till honom. Han förstår inte hur jag kan bo så här. Fast han har aldrig varit och besökt mig. Då skulle han se att jag har det bra. Betalar 24 dollar i skatt varje år för huset. Det är lagom, eller vad tycker ni? 24 dollar. Jag åker in till Tonopah och handlar ibland och vattnet får vi hämta borta vid berget där på andra sidan dalen.
– Det bor en kille bredvid mig. Han håller på med sina maskiner. Jag vet inte vad han lever av. Han har i alla fall inte hittat något guld, det vet jag. Men han sköter sitt och jag sköter mitt… önskar jag kunde säga detsamma om de där som flyttat in i skjulet uppe på kullen. De kom för ett halvår sedan. Husvilla från Loas Angeles. Två bröder och en son till en av dom. När dom får pengar köper dom sprit och dricker sig fulla. Dom skränar på kvällarna och ibland kommer dom ner och bråkar med mig. Fan! Då hämtar jag polisen. Men det ordnar sig väl det med. En vacker dag tröttnar dom och flyttar. Om dom inte haft ihjäl varandra innan dess.
– Nä, jag klarar mig. Fast skallerormarna är ett bekymmer förstås. Jag hör dom inte längre. Det är tur att jag har Gipsy.
Med var sin glimmande sten i fickan fortsatte vi över bergen mot Kalifornien.
– Det var en fin man, sa jag. Tror du han är kvar här om vi kommer tillbaka om tio år?
– Säkert, svarade Larry och kopplade in krypväxeln.
VI KOM NER i en dal och vände norrut på highway 395 mot Lake Tahoe. Efter tio mil hittade vi en smal grusväg upp till Bodie, spökstaden som vi egentligen skulle till.
William Bodey hittade guld här år 1859. Han fick aldrig se staden växa upp eftersom han dog redan samma höst i en snöstorm. Men staden uppkallades efter honom, dock med namnet felstavat på grund av en slarvig skyltmålare. Och minnesstenen som sent omsider skulle resas till Bodeys ära fick inskriptionen: ”Rest till minnet av James A. Garfield”. När nyheten om president Garfields död slog ner i Bodie fick gravören hastigt och lustigt nya order av de känslosamma stadsborna.
Bodie är ett märkligt ställe. Det ligger ovanför trädgränsen på 2.500 meters höjd. Marken är buskig och sandig. Det unika med Bodie är att så mycket är orört. När man går omkring bland de brunärgade trähusen får man lätt intrycket att staden övergivits i alla hast. Husen är lämnade som de var, med inventarier och allt. Flaskorna står kvar på saloondiskarna, diversehandelns skyltfönster är fyllt av varor och hos begravningsentreprenören står kistorna staplade.
Plundrare har varit här men tillräckligt mycket är bevarat för att man utan större fantasi kan känna sig förflyttad till vilda västern.
Och Bodie var verkligen en vild stad. Under de mest hektiska guldåren hade den mellan tio– och tolvtusen invånare. Bara under ett par år i slutet på 1870-talet strömmade gruvarbetare, spelare, affärsmän, prostituerade och allehanda spekulanter i tusental till Bodie.
Snart var staden mer känd för det vilda levernet än för de rika guldfyndigheterna. Och vad kunde man vänta sig när vartannat hus på den nära två kilometer långa huvudgatan var en saloon? Sju ölbryggerier var ständigt igång. Whiskyn levererades till staden med hästvagnar, hundra fat åt gången. Kuskarna utförde kvalitetskontroller under färden och var i regel så packade när de kom fram till Bodie att de inte kunde stå på benen.
Trafiken på ”Frökengränd” och ”Jungfruallén” var livlig om kvällarna. Inte minst kring huset där Rosa May, den vackraste och mest omsvärmade av Bodies glädjeflickor, bodde. Hon blev sedermera ordentligt gift, men aldrig accepterad av stadens borgerskap.
Bodie hade också sitt eget chinatown där opiumhålorna låg tätt. Många dog en våldsam död, andra dukade under i lunginflammation under de stränga vintrarna, då man tvingades använda dynamit för att få ner de döda i jorden.
Slitet i gruvorna tog hårt på krafterna. Den som antagligen slet mest var Jerry. Han var stationerad på 150-metersnivån. Han inte bara arbetade där, han bodde där också.
Jerry var en åsna. Eftersom en vuxen åsna inte gick in i hisskorgen köpte gruvbolaget ett åsneföl. När de hissade ner Jerry visste gruvarbetarna att han aldrig mer skulle få se dagsljuset. Jerry växte till sig nere i hålet och drog de tunga gruvvagnarna.
Men en dag utbröt en brand i gruvschaktet. Arbetarna satte sig i säkerhet. Jerry däremot var nu för stor för att hissas upp. Han hittades död i sitt stall och fick sin grav under jord, så att säga.
En tid senare berättade en arbetare att han sett en vit åsna vandra omkring nere i gruvan. Nästa dag dog han i en olyckshändelse och en rysning gick genom staden.
Spökstaden Bodie vaktas av tre rangers. En av dem stod och tvättade snövesslan i solskenet. Efter viss övertalning gick han med på att släppa in oss i ett av husen. Vi valde hotellet med vidhängande saloon. Rangern gav oss stränga order om att inte röra någonting. Inte ens dammet.
I receptionen var kassaskåpet sprängt, annars var det mesta prydligt – bortsett från dammet förstås. Skylt ovanför skrivbordet: ”Bodie Hotel. Meals of all hours”, resekoffertar just inkomna och en telefonväxel med pluggarna isatta, som om samtal pågick. I korridoren bakom låg rummen på rad. En sjömansblus slängd över en stol, tvättfat på nattygsbordet, en tidning och en tavla på den mönstrade tennväggen. Saloonens kök var fullt utrustat och bakom det fanns ett litet laboratorium där guldfynden analyserades.
På hemvägen gick vi en stund på kyrkogården som ligger på en sluttning med utsikt över Bodie. Den är inhägnad med ett staket. Ovanför den, utanför stängslet, ligger kineskyrkogården.
På nedsidan, också utanför stängslet, hittade vi en långt ifrån vacker gravsten av betong med namnet inristat med grova bokstäver: Rosa May.
VI ÖVERNATTADE i Bridgeport en bit längre norrut. Nu var vi i Kalifornien, lycksökarnas och äventyrarnas stat. Över bergen, Sierra Nevada, bara börjar det riktiga Kalifornien. Bäckar, stup, turistbussar, småhotell, granskog, klippor, branta nedförslut och plötsligt: blommande buskar, gröna fält, persikoodlingar, mandelträd, boskap och vingårdar. Mamas and Papas på bilradion och reklam för bilverkstaden ”Old oilcan Harry” där man kan få se bilen repareras på tv medan man väntar.
Eftersom Monterey var ett måste hakade vi på Interstate 5 vid Stockton söderut. Vi orkade inte ända fram. Nytt motell. Räkor och Napa Valley-vin. Sov som grisar.
Men Monterey var en besvikelse. Det turistifierade Cannery Row med Steinbeckiana var bara tragiskt. Det är trist att se ställen som bara lever på gammal nostalgi.
Det började förresten så smått redan när Steinbeck levde. När han gjorde ett återbesök på sin berömda resa med hunden Charley ville de gamla vännerna att han skulle slå sig ner i Monterey igen. Men Steinbeck insåg att ingenting kunde bli som förr. Varken han själv eller hans vänner var de samma längre. Och Monterey hade förändrats. Nu fiskade man turister, inte sardiner. Konstnärerna hade ersatts av rika krösusar. Han packade husbilen och fortsatte hem till östkusten.
Det bästa med Monterey var att se Stilla havets vågar rulla in mot stranden. Vi hade nått vårt mål. Vi hade färdats från kust till kust. Vad hade vi sett? Vad hade vi lärt oss om USA?
– Vi har sett vägar, långtradare, slätter, berg, motell och en gammal bisonoxe. Och vi har träffat några bönder, indianer och en helvetes massa servitriser, summerade jag.
– Det är faktiskt inte så illa. Fast du glömde Elvis moster, sa Larry. Det som grämer mig är att vi inte sett skymten av en enda ridhäst.
– Inte en baseballmatch heller för den delen, sa jag.
– Frågan är om vi vet ett dugg mer om amerikanerna nu än innan vi åkte ‚sa Larry.
– Nej, vi har antagligen inte blivit ett piss klokare, sa jag. Alla intryck är en enda röra, som att titta ner i en skål spagetti. Det här landet låter sig inte beskrivas. Det förblir en dröm – eller en mardröm. Det här landet är omåttligt. Det är helt enkelt too much.
VI HADE SETT FRAM emot några soliga dagar på ett lugnt motell vid en Kalifornisk sandstrand. Vad hände? Det började regna!
Då drog vi till San Francisco direkt. Vi stannade och tankade i början av Market street. Plötsligt upptäckte vi att det gick omkring pojkar hand i hand på gatan och flickor omslingrande varandra. Det var något skumt. Så många av den sorten. På samma ställe.
– Åh! Ni var ju i Castro! Skrattade bartendern på den italienska krogen vi till slut hamnade. Det är de homosexuellas stadsdel. På 60-talet var det hippies, nu är det bögar. Ha, ha!
San Francisco har alltid varit en revolterande stad. Jack Kerouac drev omkring här i slutet på 40-talet. Sedan skrev han On the road i en enda ohämmad akt. Han barar skrev rakt av, inget ändrades. Lagt kort ligger. Resten av tiden han levde hade han fullt upp med att arbeta på legenden om sitt liv – precis som Truman Capote och Hemingway gjorde. Men att han skulle ha myntat begreppet ”The Beat Generation” förnekade han ihärdigt: — Jag vet ingenting om ”generationer”, bara morsor, farsor och mostrar, sa han.
I San Francisco hängde vi på spårvagnar, körde fram och tillbaka över Golden Gate, drev omkring i Fisherman´s Wharf och betedde oss allmänt som turister (hade vi inte gjort det hela tiden kanske?)
Vi åkte till och med ut till Alcatraz och gick runt med en freestyle, laddad med ett guideband, i handen. Fängelsenycklar som skramlar och berättelser om Al Capone, ”Fågelmannen”, George ”Machine gun” Kelly och rymningsförsöken. Troligtvis lyckades ingen fly från Alcatraz under åren det användes som fängelse, 1934–1963. Några hittade man aldrig, men de drunknade antagligen i det kalla och strömmande vattnet runt ön.
HÄR STOD VI nu vid resans slutpunkt: från Ellis Island till Alcatraz. Andra hade gjort resan förut. Några av invandrarna som kom in från östkusten genom Ellis Island hamnade senare längst ut på västkusten, i fängelset på Alcatraz.
Vi begrundade detta på färjan tillbaka till Fisherman´s Wharf och tänkte vidare i samma banor: vattnet under oss var Stilla havet, på väg ut till Ellis Island var det Atlanten. Bron vi såg till höger var Golden Gate, i New York var det Brooklyn Bridge. Från bro till bro, från ö till ö, från kust till kust. Vi hade färdats genom tretton stater i en vågrörelse över kontinenten under tre veckor. Och nu kom tidpunkten då vi skulle lämna landet.
Vi spände fast oss, lutade våra huvuden tillbaka och det stora planet lyfte sina tjugo hjul från Förenta Staternas jord. Det gjorde en vid sväng över San Francisco Bay och flög in över stan igen. Från min fönsterplats såg jag den upplysta arenan vid Candlestick Park där Beatles gav sin sista konsert den 29 augusti 1966.
Men nu pågick någon slags match. Vänta nu… baseball! San Francisco Giants mötte just i detta ögonblick Boston Red Socks (kollade i tidningen senare). Med blicken koncentrerad på de små figurerna nere på planen utbrast jag:
– Larry! Kolla! Jag fick se en baseballmatch till slut ändå!
Men Larry svarade inte. När jag vände mig om såg jag att han redan hade somnat.
Larry drömde antagligen att han red på en häst för läderstövelns klack slog mot väskan på golvet. Han var tillbaka ute på den vida prärien. Pony Express-väskorna hängde längs sadelsidorna, hovarna dunsade ivrigt mot den mjuka jorden medan han galopperade västerut, mot indianernas och bufflarnas land, mot den nedgående solen bakom Klippiga bergens siluett.
THE END
Göteborgs-Posten 21 juni 1992.
Адвокаты в Днепре предоставляют помощь и бесплатные юридические консультации по военным и общим вопросам.
Помощь опытных Адвокатов в Днепре (Дніпро), в Запорожье и Запорожской области и по всей территории Украины.
[url=https://maps.app.goo.gl/ccd3EqkeiTC7sbo4A]военный юрист Днепр[/url]
Адвокатская компания «Адвокаты Днепр» — успешно зарекомендовавшая себя на рынке юридических услуг адвокатская компания, в составе которой 7 адвокатов с приличным опытом работы и наработанными деловыми связями в органах власти и судах Днепропетровской области и Запорожья
[url=https://www.advokates.in.ua/index.php/ru/uslugi-advokata/zhilishchnye-spory]адвокат з військових питань[/url]
Оказание правовой помощи осуществляется исключительно АДВОКАТАМИ, а не юристами, студентами, стажерами и иными лицами.
[url=https://www.advokates.in.ua/index.php/ru/uslugi-advokata/voennye-dela]военный адвокат Запорожье Хортицкой район[/url]
Мы знаем что нужно сделать для того чтобы, выиграть Ваше дело. В нашей практике прилагаем максимум усилий на результат для клиента. Основа нашей работы, это ДОВЕРИЕ клиента и полное сохранение адвокатской тайны.
Мы не придаем своих клиентов, “не сливаем” их конкурентам, именно поэтому Наши услуги как опытных адвокатов всегда востребованы в г. Днепро и г. Запорожье, и люди рекомендуют нас своим знакомым и друзьям.
Наша деятельность включает в себя:
защиту и представительство по уголовным, гражданским, административным и хозяйственным делам,
защиту и представительство по делам об административных правонарушениях, споры с патрульными,
помощь при ДТП,
обжалование в вышестоящих судах приговоров, решений и определений судов (кассации и апелляции),
споры с врачами и медицинскими учреждениями,
помощь психолога и психотерапевта, обжалование выводов и заключений,
перерасчет и правильность начисления пенсий, соц.выплат, субсидий, страховок, инвалидности (МСЭК)
судебные кредитные дела против Банков и коллекторов (валютные кредиты, ипотека, вопросы по банкам: Михайловский, Платинум, Дельта, Приват и иным…),
семейное (раздел имущества, алименты, расторжение брака, отцовство) и имущественное право,
споры с налоговой, пенсионным фондом и исполнительной службой,
помощь осужденным (УДО, льготы, амнистия, день СИЗО за два, освобождение по болезни, пересмотр приговоров и решений судов),
наследственное право, установление фактов и родства в суде, споры с нотариусами,
жилищное и земельное право (аренда, продажа земли и пая), вопросы по недвижимости, сопровождение договоров купли-продажи,
трудовое право, служба в органах власти,
административное право,
[url=https://advocat-dnepr.com.ua/]военный адвокат киев[/url]
обращение в Европейский суд по правам человека,
обжалование деяний полиции, сбу, прокуроров и судей, включая любых чиновников,
защита чести и достоинства, взыскание морального вреда,
разработка различных правовых документов и договоров,
помощь в миграционном законодательстве, выезд за рубеж, консультации по гражданству,
помощь военнослужащим, вопросы по мобилизации, льготы участникам АТО,
правовое обслуживание ФОП и предприятия, юридических лиц,
участие в переговорах, и многое другое.…
бесплатный адвокат Днепр
https://www.instagram.com/advokat69zp/
[url=http://advocatdnepr.com.ua/index.php/42-unique-services/105-cupidatat-non-proident-sunt]военный адвокат Днепр[/url]
Привет!
Я запускаю новый канал, где буду делиться самой актуальной и интересной информацией о даркнете, анонимности в сети, кибербезопасности и многом другом. Если тебя интересует:
Новости и инсайды из мира даркнета
Инструкции и гайды по анонимности
Разбор кейсов и схем
Советы по кибербезопасности
– тогда этот канал для тебя!
Подписывайся, чтобы не пропустить самое важное и быть в курсе всех событий в теневой стороне интернета.
Ссылка на канал: https://t.me/megaweb6_top
Будет интересно!