EN HOLLYWOODREPORTER gjorde en gång en intervju med Cary Grant men hade undvikit den känsliga frågan om hans ålder. Redaktören beordrade honom att ta reda på det. Reportern tordes inte ringa utan skickade ett telegram: “How old Cary Grant?”. Han fick snabbt svar: “Old Cary Grant fine. How are you?“
Telegramspråket var kortfattat eftersom man fick betala för varje bokstav. Ett slags föregångare till dagens twitter.
I sin nya bok “How to write short. Word crafts for fast times” ger den amerikanske skrivcoachen Roy Peter Clark åtskilliga exempel på kortskrivande. Och framförallt på hur effektivt det kan vara: Shakespeares sonetter, Martin Luther Kings I have a dream, Fader vår, reklamslogans. Tusen ord kan säga mer än en bild.
Att skriva kort är svårare än att skriva långt. Det är en gammal sanning som jag tror de flesta journalister kan skriva under på. Det är ganska ovanligt att man blir uppmanad att skriva lite längre.
Clark identifierar två slags skrivare när det gäller korta texter: the putter-inners och the taker-outers.
De förra skriver först långt och kortar sedan. De tar bort det som inte hör till textens fokus. De skriver tweets på 260 tecken, stryker ner till 140.
The taker-outers kortar medan de skriver. De tar bort det som inte är fokus redan under tiden. Se skriver tweets på 100 tecken och lägger eventuellt till 40.
Att tänka kort redan från början är naturligtvis inte så dumt. Själv hör jag definitivt till den första kategorin. Jag skriver alltid för långt. Alltid. Men medvetet. Om texten ska vara 6.000 tecken kan jag skriva det dubbla först och sedan gå tillbaka och stryka ner.
Jag skriver siffran på textlängden sist, stryker och skriver dit en ny siffra. Ofta får jag hålla på åtskilliga gånger innan det är klart. (Är dock irriterad på Word som visar antalet ord och inte tecken när man skriver och har heller inte funktionen att man kan få längden där markören är.)
När jag strukit så mycket det bara går hamnar jag alltid på plus 500–800 tecken. Det slår aldrig fel.
Då återstår två alternativ: antingen skära sig själv in på bara benen eller lägga över en del av texten i fakataruta eller bildtext (alltid lurar det någon redaktör).
När man har bråttom går det naturligtvis inte att skriva medvetet för långt. Då handlar det om fokus redan från början, att ha texten i huvudet innan man börjar skriva.
Eller som det rådet Roy Peter Clark ger: Börja så nära slutet som möjligt.