DET LÅNGA REPORTAGET har en ny framtid på nätet. Med multimedia och rätt kunskap finns en helt ny genre att upptäcka.
När tidningarna började publicera sig på webben sa man att nu behövde vi inte tänka på textlängder längre. Men det blev tvärtom. Webbtexter är synonymt med korta nyhetstexter. Om man publicerar långa reportage som varit i papperstidningen gör man just så, publicerar text med stillbilder. Som om webben fortfarande var kvar i 1990-talet.
I stället borde man anpassa reportaget mera till webbens möjligheter, för det finns oändliga sådana.
Det som i USA kallas “digital longform” är en egen genre. Det mest uppmärksammade reportaget är New York Times Pulitzervinnare “Snowfall”. Här har man utnyttjat grafik, bilder, film, 3D-panoreringar och allt hålls samman av text, ett långt välskrivet reportage.
Analysföretaget Chartbeat har visat att interaktiva texter på nätet engagerar läsarna fem gånger så lång tid än enbart text+bild och i lång form handlar det om 2,5 gånger mer.
Aftonbladets pågående Afrikaserie “Kriserna vi glömde”, av reportern Carina Bergfeldt och fotografen Andreas Bardell, är ett steg i rätt riktning.
Men kolla här vad man kan göra om det är all in! New York Times multireportage om sexton skidåkare som råkar ut för en lavin är kanske i nördigaste laget men det visar ändå vilka möjligheter som finns.