JAG LYSSNADE PÅ en TED-talk av den Nigerianska författarinnan Chimamanda Ngozi Adichie med titeln The danger of a singel story.
Den handlade om just det som är journalistikens fiende: den enögda berättelsen.
När Adichie kom som student till USA berättade en studiekamrat att hon kände medlidande med henne därför att hon kom från Afrika. Adichie hade inte tidigare identifierat sig som afrikan. Hon ombads att spela lite tribe music och satte på vad hon hade, Maria Carey.
Om ett folk beskrivs på samma sätt om och om igen, då är det vad de blir. Människor definieras genom historieskrivningen. I medierna är mexikaner immigranter.
Det finns alltid en annan historia. Börja med den andra historien, uppmanade Adichie. Om man börjar historien om USA med indianernas pilar och inte när de första engelsmännen landsteg blir det en helt annan historia.
Adichie själv har, som de flesta andra, flera historier. Hon hade en lycklig barndom men hade också en farfar som dog i fängelse.
VI KÄNNER AALTFÖR väl den enögda historieskrivningen: romer är tiggare, kulturministern är okunnig, danskar är främlingsfientliga, alla bryr sig om vem som blir årets julvärd i Svt. Och alla andra förutfattade meningar: offret är alltid oskyldigt, företagsledare är arbetsnarkomaner, byråkrater är lata och formella, politiker har alltid något att dölja, det är ensamt på toppen, det är trist i förorten, det är spännande i centrum.
Man ska försöka lösgöra sig från klichéerna. Men notera dem som andra spottar ur sig.
I den utmärkta boken Story, som egentligen handlar om att skriva filmmanus, skriver Robert McKee: “Fakta om vad som verkligen händer är sanning med litet s. Sanning med stort S finns bakom, inuti, under ytan, den håller ihop verkligheten eller river sönder den och kan inte direkt observeras. Om man bara ser till det som är synligt och faktiskt är man blind för livets sanning.“
McKee skiljer på fakta och sanning. Vad som hände är fakta, inte sanning. Den senare ligger djupare.
Därför är det så viktigt att inte bara snabbrapportera fakta, utan att också följa upp och fördjupa. Här har den som är utrustad med en journalistisk näsa som kan lukta sig till den andra berättelsen en stor fördel. Det skulle behövas fler sådana näsor i journalistiken.
Till en början är det viktigt att inse faran med bara en story.