ALLT FÖR MÅNGA reportrar tror att texten är klar när den är färdigskriven. Men glöm inte den sista delen av skrivprocessen: textredigeringen.
Det är först efter den sista genomgången som texten blir klar. Det är där det kritiska ögat ska dansa över raderna och slå ner obarmhärtigt där texten kan förbättras. Som tidigare sagts: släpp kritikern inom dig vid skrivandet, släpp fram kritikern vid den slutliga genomgången.
En text kan förbättras åtskilligt om man nagelfar den och stryker och ändrar och skriver om. Detta bör göras även när det är bråttom. Den som lämnar en slarvigt skriven text lämpar över jobbet på någon annan.
DN:s Catarina Grünbaum skrev en språkspalt, ”Värna om fladdermössen”, som handlade om en tråkig artikel som räddades till ett bättre öde. Den ursprungliga ingressen löd:
I söndags trädde en europeisk skyddskonvention för fladdermöss i kraft. En första effekt kan bli en ändrad dragning av nya E4:an i Uppland. Enligt förslag ska den dras över ett våtmarksområde mycket viktigt för fladdermöss, vilket väckt protester.
Som en torr tjänstemannarapport. Den skrevs om, nu med fladdermusen som huvudperson och med mindre myndighetsprosa. Så här:
I söndags fick fladdermössen sin egen FN-konvention. Den kan bli avgörande för var nya E4:an i Uppland hamnar. Vägen är planerad över ett våtmarksområde som är mycket viktigt för fladdermöss.
Även brödtexten reviderades och artikeln hamnade inte längst ner på sidan 15 som den antagligen gjort i den ursprungliga versionen. Nu lyftes den fram och fick en puff på förstasidan.
Det kan alltså löna sig att ägna en stund åt textredigering.
Se även under “I korthet”.