DET ÄR ÅTSKILLIGA mil man gått i tjänsten genom åren, vandrat på gator, vägar, stigar, i industriområden och bland höghus. Det är basic-journalistik och mycket givande. Men att gå 3.500 mil i sju år?
Det är vad den amerikanske journalisten Paul Salopek ska göra när han den 10 januari tar sitt första steg i projektet Out of Eden. Han kallar det ett experiment i slow journalism.
Salopek är tvåfaldig Pulitzer-vinnare, har varit utrikeskorrespondent i stora delar av världen och är utbildad biolog.
– Den stora volym av nyheter som idag genereras från professionella journalister, tweets, bloggar, facebook och annat är nästa självförgörande, säger Paul Salopek på projektets hemsida. Det är en tsunami av information som är så fragmenterad att den nästan inte går att bearbeta.
– Vi behöver inte mer information, vi behöver mer mening, säger han. Jag kommer att simma motströms i den stora informationsfloden.
– Det krävs att man saktar ner för att se hur dagens stora globala historier, klimatförändringar, konflikter, fattigdom eller massmigration, är sammankopplade.
Genom att röra sig i marknivå bland vanliga människor kommer vandringen att avslöja glömda grundläggande sanningar, menar Salopek.
Han ser Out of Eden som ett journalistiskt laboratorium, ett kontinuerligt porträtt av hur världen ser ut 2013–2020.
Var hundrade mile, cirka 16 mil, tar Salopek ett ”kärnprov” av det som just då finns runt om honom: ljud, bilder på mark och himmel, en panoramavideo och en intervju med någon som råkar vara i hans närhet.
Han startar sin vandring i Etiopien där de första människorna började röra sig österut i den första mänskliga migrationen för cirka 60.000 år sedan, via Indien och Kina och över Behrings sund till den Amerikanska kontinenten vars västkust han följer ända ner till Patagonien längst ner i Sydamerika, den sista delen som koloniserades i denna första migration för 12.000 år sedan.
Han har bara med sig det som får plats i en ryggsäck. Där ligger bland annat en MacBook, en satellittelefon, en Sony HXR-NX7OU för film och stillbilder, en GoPro kamera, en bandspelare och en GPS.
Han kommer att gå mest ensam men har ordnat med guider och tolkhjälp längs vägen – och visum. Han passerar runt trettio gränser. Ett av de svåraste problemen blir att ta sig igenom Iran.
Salopek har under sina långa förberedelser tagit hjälp av forskare på Harvard.
Allt material han producerar kommer att samlas för att bli en erfarenhetsbank i slow journalism.
– Det bästa av gammal och ny media möts i det här experimentet, säger Paul Salopek.
Det går att följa vandringen via hashtaggen #edenwalk eller projektets hemsida www.outofedenwalk.com