VAD KOMMER ATT hända med journalistiken under 2013? Det frågade Nieman Journalism Lab, knutet till Harvard i Boston, ett antal framstående mediemänniskor i USA.
Mobilens frammarsch, nödvändigheten av att organisera om nyhetsredaktionerna, Twitters osunda förvandling och många andra medietrender kommer på denna sida de närmaste dagarna.
Här är några nyårstankar att börja med.
Grävandets återkomst
David Skok som leder den Kanadensiska nyhetsportalen Globalnews skriver: “Det är min ödmjuka åsikt att 2013 kommer att bli ihågkommet som året då grävande journalistik och insiktsfull kommenterande journalistik kom tillbaka.“
Skok menar att nyhetsorganisationer som dragit in på djuplodande journalistik lämnar ett utrymme för dem som i stället vill etablera sig som en kraft att räkna med.
Sedan New York Times i mars 2011 införde sin betalvägg på webben har över 300 tidningar i USA följt efter.
Vad dessa tidningar insett är att det inte går att ta betalt för innehåll som finns gratis på andra håll. För att få betalmodellerna att fungera måste prenumeranternas krav tillfredsställas: att ge perspektiv, tolkningar, kontext och analys.
Under 2013 när pengarna från alla dessa betalväggar strömmar in kommer tidningarna att upptäcka att de inte har något annat val än att producera högkvalitativ fördjupande journalistik som skiljer sig från mängden.
Förändringspulsen ökar
Matt Haughey som skapade Metafilter, en av de första communitybloggarna, skriver att webben varit mainstream i femton år nu och under de första fem åren såg vi traditionella medier som tidningar och tv-bolag duka under i sönderfallet av internet när nya aktörer kom in på banan.
Vad som sker nu, menar Haughey, är att dessa nya aktörer själva håller på att duka under. Bloggandet som började för cirka tio år sedan tas nu över av sociala medier. Men även de stora giganterna har problem. Facebook slåss med sina förnyelseproblem och sin aktiekurs. Twitter smäller in annonser överallt och hoppas att det ska ordna sig.
Mobil-plattformen kommer att växa. Mycket pengar strömmar just nu till mobilapparna.
Haughey avslutar: “Jag tittar i min kristallkula och ser inte så många vinnare eller förnyelsetrender som jag vill satsa pengar på. Vad jag ser är en massa redan existerande bolag som kommer att minska ännu mer när förändringspulsen ökar och den ena förnyaren efter den andra konkurrera ut sina medtävlare och under en kort period finnas i strålkastarljuset innan de själva hamnar på skräphögen.”
Fem medietrender
Rasmus Kleis Nielsen, professor i kommunikation vid Roskilde universitet, skriver om fem medietrender som kommer att fortsätta att skärpa nyheterna under 2013.
* Fortsatt kostnadsjakt i tidningsbranschen beroende på den digitala förändringen och den globala ekonomiska krisen.
* Ännu mer minskade anslag till nyheter inom kommersiell tv när de matchar tittarnas och annonsörernas önskemål.
* Ökad politisk press på public service-medier. I USA från konservativa som är emot statlig inblandning i mediemarknaden. I Västeuropa från den privata sektorns medielobbyister som pekar på orättvis konkurrens.
* Fler uppstickare med journalistiskt innehåll, även icke-kommersiella, lanserade under buller och bång som slåss för att få det att gå ihop och dra publik.
* Håll ett öga på Frankrikes och Tysklands försök att ändra villkoren för nyheter på webben och Googels försök att bekämpa detta.
Fler medieprognoser följer.