NIKLAS EKDAL INLEDDE en gång en rapport i DN från Davos så här:
”Vilken var Coca Colas bästa reklamkampanj förra året? Ska man tro vd:n Neville Isdell var det några videoklipp på Youtube. Inspirerade av två nördar i laboratorierockar slängde massor av ungdomar brustabletter i Coca Light-flaskor, med intressant resultat.
Företagen har tappat kontrollen över sina varumärken. I en Youtube-värld kan vad som helst hända, och gör det också.
Förlorad kontroll är det underliggande temat för Världsekonomiskt forum i Davos.”
Han klättrade på abstraktionsstegen. Ni vet, skrivmodellen där det konkreta är därnere och det abstrakta däruppe. Repetera gärna med tidigare bloggpost: Här.
Från Coca Colan längst ner på stegen rör han sig uppåt och ger exemplet en högre mening med det mer abstrakta, varumärken och världsekonomiska styrmekanismer.
På abstraktionsstegen för man sig från det konkreta till det abstrakta — eller tvärtom, enligt modellen: 1) kossan Mu 2) boskap 3) jordbruk 4) ekonomi.
Det abstrakta kräver exempel och det konkreta kräver sammanhang.
VISSA FASTNAR på en bestämd nivå, hög eller låg. Vi har alla träffat på personer som pratar och pratar utan att någon gång dra en generell slutsats av vad de pratar om. ”Och då sa han… och då sa jag… och då sa hon om henne… och det var precis vad jag sa till honom.“
Eller ett resereportage som beskriver detaljer om ankomsttid, avresetid, menyer, priser, om hotellsängen var hård eller mjuk och så vidare.
Rabblandet av fakta utan att ha förmågan att sätta ihop dem till en generalisering som ger dem någon mening. Sådana texter lämnar läsaren med en korg full av information utan anvisningar om vad man ska göra med den.
ANDRA BEFINNER sig uppe i det blå där det karaktäristiska är vagheten, tvetydigheten och totala meningslösheter. De jagar runt i verbala cirklar, de förlorar förmågan att knyta an till det konkreta. Det blir sammanhang losskastade från sina förtöjningar (exemplen).
Man blir irriterad för personen berättar inte vad den talar om och varför det är relevant för mig.
Det är ett sätt att tänka som man måste vara på vakt mot: det som aldrig lämnar de högre verbala abstraktionen, det som aldrig pekar nedåt till lägre nivåer av abstraktion. Som aldrig ger konkreta exempel.
Även om man talar om principer kan det vara bra att förklara vad man talar om. Att använda stegen är att eliminera en massa nonsensprat. Någon på en hög abstraktionsnivå som kan ge referenser till lägre nivåer, pratar inte bara, han säger något.
En tredje kategori är de som sitter fast halvvägs uppe på stegen. Då kan läsaren varken se eller förstå.
Den som lanserade abstraktionsstegen i boken Language in action 1940 var S I Hayakawa. Han skriver: ”Den intressante författaren, den informative talaren, den precise tänkaren och den förnuftiga människan manövrerar inom alla nivåer på abstraktionsstegen, rör sig snabbt och elegant och på ett ordnat sätt från det högre till det lägre, från det lägre till det högre, med sinnen så smidiga och skickliga och vackra som apor i ett träd.”