EN AV MINA favoritkåsörer är Dave Berry som i många år skrev i The Miami Herald. Han slutade för flera år sedan men tidningen fortsätter att publicera hans gamla kåserier.
Han hade väl sitt på det torra efter att ha varit syndikerad i 500 tidningar, alltså att få betalt för samma kåseri 500 gånger (något att tänka på för Johan Hakelius som skriver i 500 svenska tidningar, men olika texter).
Dave Berry har fortsatt skriva barn– och ungdomsböcker och kom nyligen med sin första roman, Insane City.
Jag hittade ett klipp från 2003 där han tar upp det låga förtroendet för journalister som finns i samhället. Det är lägre än bilförsäljare, kidnappare, Hitler och “flight-utrop på flygplatser”. Men ändå bättre än advokater.
En läsare undrar varför artiklar i ämnen han kan ofta är behäftade med så många fel. Dave Berry förklarar hur det går till på en tidning.
Först samlar reportern in information genom att intervjua människor där cirka 35 procent blir rätt citerat. Artikeln skrivs sedan och lämnas till en deskredaktör som ogillar reportrar eftersom de får lämna huset ibland medan deskredaktören måste vara kvar i tidningshuset och dricka dåligt kaffe.
Sedan händer följande enligt Berry: “Deskredaktören upptäcker att reportern gömt det viktigaste i storyn i fjortonde stycket som redaktören nu försöker flytta med “klipp och klistra”- kommandot, vilket resulterar i att artikeln försvinner in i en annan dimension. Detta delvis beroende på att redaktören, precis som alla andra journalister, har datorkunskaper som en kålrot, men också på grund av att det nya skrivprogrammet har några “buggar” som ett resultat av att det blivit installerat av en lägsta-budet-försäljare vars senaste jobb var att serva Femkampsspel på ett nöjesfält.“
Ja, sedan vet vi hur det brukar gå. Redaktören och reportern, som nu hatar varandra, skriver ihop artikeln från minnet och lämnar sedan över den till den grafiske illustratören som kapar text som är i vägen för den stora läsarvänliga grafiken, som egentligen skulle illustrera en helt annan historia i helgbilagan.
Så kan det gå, åtminstone när en kåsör beskriver verkligheten. Den kanske inte är helt sann. Men roligare.