Här är andra delen om den amerikanske författaren och journalisten Malcolm Gladwells nya bok David & Goliath. Underdogs, misfits and the Art of Battling Giants.
VI UPPTÄCKER OFTA inte Davids möjligheter. Och Goliat? Hur ser vi på överlägsen styrka och stora resurser? Att dessa egenskaper också kan vara en nackdel?
Under andra världskriget bombade tyskarna London i det som kom att kallas Blitzen. Det var ett misstag. De trodde att terrorbombningarna skulle förstöra britternas motståndsvilja. Det blev tvärt om. De som dog var borta men de som klarade sig blev modigare än de någonsin varit förut.
Farhågorna var stora bland befolkningen i London om vad som skulle hända dem när bomberna föll. Men bland det stora antal som överlevde blev lättnaden stor och gav en känsla av säkerhet. Denna kontrast mellan rädsla och lättnad är modets fader och moder. Nu hade de redan upplevt det värsta och upptäckt att de klarat det.
Därför ökade deras sammanhållning och stridsvilja.
Men britterna gjorde själva ett liknande misstag som tyskarna trettio år senare i Nordirland. De trodde att det räckte med att vara en jätte.
I fallet Nordirland handlade det om legitimitet. Engelsmännen gick i fällan eftersom de hade överlägsna resurser i soldater, vapen och erfarenhet som förminskade de rebeller de skulle bekämpa. De behövde inte bry sig om vad folket på Nordirland ansåg om dem. De var ju ändå jätten.
De glömde det faktum att när en auktoritet vill att vi andra ska hålla oss på plats beror det främst på hur de själva beter sig. Legitimitetens princip.
De brittiska soldaterna slog inte in dörren och genomsökte en lägenhet, eftersom de ändå var jätten tog de alla lägenheter på hela gatan. De brydde sig inte om opinionen.
När lagen ska tillämpas utan legitimitet kommer ingen lydnad. Det kommer olydnad. Det blir en backlash. Det räcker inte med enbart styrka.
Den usla skattemoralen i Grekland är ett annat exempel på maktens bristande legitimitet.
NÄR VI SER JÄTTEN i Terebintdalen dras våra ögon till mannen med det stora svärdet och den blänkande rustningen. Makten förblindar. Därför uppfattar vi dessa konflikter fel, vi missförstår dem. Jättar är inte vad vi tror att de är. Samma kvalitet som ger dem styrka är ofta även källan till deras svaghet.
Vi ser inte herdepojken som har mer styrka än vi kan föreställa oss, för det är en annan slags styrka än jättens.
På fredag del III: Kritiken mot Gladwells trovärdighet