FÖR NÅGRA ÅR sedan, vid ett skrivseminarium på Harvard, lyssnade jag på Malcolm Gladwell. Salen var packad, mestadels med kvinnliga frilansare, och jublet stort när den spenslige mannen med det överdimensionerade håret gjorde entré.
Han talade om personporträtt och retade upp många åhörare med påståendet att det normalt räcker med en dryg timme, för att skriva en bra intervju. Att sitta i timtal eller följa personen i veckor är slöseri med tid, tyckte han. Och gav rådet: tro aldrig att du känner intervjupersonen och gräv för all del inte i barndomen. Jag höll med fullständigt.
Gladwell hade just då kommit ut med sin bestseller The Tipping point som sedan har följts av flera. Just nu är han ute på en lång promotionturné för sin senaste bok David & Goliath, som kom i oktober. Förra lördagen kunde vi se honom i Skavlan.
Men Fredrik Skavlan ställde inte några frågor om kritiken mot Gladwell som finns i USA, främst från vänsterhåll. Men inte bara där.
Malcolm Gladwell är redaktionell medarbetare i New Yorker och han är utsedd till en av västvärldens hundra mest inflytelserika personer. Han har en stark position och kan därför påverka. Men hur skarp är gränsen mellan journalistiken och storföretagen?
Gladwell anklagas för att gå de senares ärenden, främst läkemedels– och tobaksindustrin, banker och hälsoförsäkringsbolag.
Fränast är kritiken från mediekritiska sajten S.H.A.M.E (Shame the Hacks who Abuse Media Ethics) som gärna granskar journalistikens stora profiler.
Den grävande reportern Yasha Levin kallar Gladwell “en av USA:s mest framgångsrika propagandister” och har till och med skrivit en bok om honom, The Corruption of Malcolm Gladwell (2012).
I en recension av den nya boken skriver Levine att den handlar om att tycka synd om de rika. Budskapet till de fattiga, menar Levin, är att deras situation i själva verket är nyckeln till framgång. De rika däremot hindras av sin rikedom att se sina möjligheter.
Gladwells kritiker har grävt djupt i hans klipparkiv. I en artikel från 1990 i Washington Post skriver han att påståendet att minskat tobaksbruk kan spara stora pengar åt hälsovården är felaktigt eftersom människor då skulle leva längre.
Propaganda för tobaksindustrin, menar kritikerna. Gladwells kommentar var att det knappast gynnade tobaksindustrin om man påpekade att deras kunder dör unga.
Gladwell påstås tjäna sju miljoner om året på föreläsningar för stora företag. Levine menar att Gladwell genom hela sin karriär blivit betald av bolag som han samtidigt bevakat som journalist.
Gladwell började som Reagan-supporter och arbetade på högertidningen American Spectator och var engagerad i en nykonservativ tankesmedja. Han blev sedan ekonomireporter på Washington Post.
Malcolm Gladwell anses vara en av de högst betalda föredragshållarna i USA. Han har sagt till Atlantic Journal: “Like any number of writers these days who do speaking on the side, I´m happy to chat about whatever I´m working on to whomever wants to listen.
Och han är inte den ende högt betalde föreläsaren bland amerikanska journalister. Stora pengar, främst från Wall Street, plöjs ner i deras fickor.
Det är naturligtvis farligt om en journalist med stor trovärdighet slirar på etiken. Malcolm Gladwell är ett tungt varumärke. Det ställer stora krav på ärlighet och att inte utnyttja det för mer eller mindre dolda motiv. En sådan person kan bli farlig.
Jag kommer att fortsätta läsa honom med intresse. Men, som alltid, är det bra att ha med sig bakgrundsinformation när man bedömer folks trovärdighet.