I SLUTET PÅ 90-TALET fick tidningen Tecknaren en ny redaktör. Hon hette Lena Andersson. Jag tyckte hon skrev väldigt bra och tänkte flera gånger att jag skulle höra av mig med beröm.
Vissa saker blir bara inte av. Men hon klarade sig bra ändå. Och nu läser jag i Björn af Kleens utmärkta intervju med henne i DN att hon i viss mån är skeptisk till beröm: “Man kan aldrig veta varför någon ger kritik eller beröm. Vi människor är inte hederliga alla gånger.“
Där känner jag inte igen mig men desto mer i annat hon säger om skrivande. Till exempel det hon en gång sa om sina krönikor i DN, att hon måste skriva sig fram till en ståndpunkt. Det gjorde mig glad eftersom det var precis så jag skrev mina egna krönikor. Desken frågade: “Vad har du för vinkel?” Jag svarade: “Det vet jag inte. Jag har inte börjat skriva än.“
I Kleens intervju finns det fler resonemang kring skrivandet som jag känner igen så väl.
Om att det är jobbigt att skriva.
LA: “Den vita sidan. Hur börjar jag? Vart ska jag? Hur ska jag orka tränga ned i texten? Förmå säga något annat än det jag först kommer på?“
Just så, man ska trycka ner varje bokstav i texten. Det är mödosamt i början. Det är därför man hittar på så mycket annat att göra. Jag brukar lura mig själv genom att skriva in anteckningarna, då finns materialet där och behöver bara bearbetas.
Om att det gör ont att skriva.
LA: “Jag brukar tänka på Lars Forssell. Jag tror han pratade med Pär Lagerkvist i tv. Forssell frågade ‘Skriver du?’ ‘Nej”, svarade Lagerkvist, ‘det är så våldsamt att skriva’. Jag känner precis så. Det finns något brutalt i skrivandet. Eftersom man hela tiden måste stöta emot sin egen gräns. Och på nytt försöka forcera den.“
Ofta hänger det på de höga ambitioner man har med texten som ska skrivas. Och veta att gränsen är min egen förmåga. Underbart när man överträffar den. Men jämmerligt när man, som i de flesta fall, inte gör det.
Om självcensuren.
LA: “Jag har ofta en timme på morgonen där jag inte märker att jag skriver. Plötsligt har det gått en timme utan motstånd. Den timmen utan spärr är viktig, för då är censuren av. Sen smyger sig gnäll inifrån. Då skriver jag en timme till. Men om jag sen fortsätter blir det inget. Då börjar jag stryka. Då är det bäst att gå därifrån.“
Att inte märka när man skriver betyder att man skriver utan att tänka på vad man gör. Som en golfswing. Eller att serva i tennis. Man kan inte tänka på de olika delarna: inte ner med armbågen, uppkastarmen rak…
Den gamla sanningen: släpp inte fram censorn i dig när du skriver, vänta tills texten ska läsas igenom.
Om att vara sin egen domare.
LA: “Ingen får se ofärdig text. Det är för lätt att lasta över på andra att avgöra om det duger eller inte. Därför är jag skribent av min text, men också läsare av den. Jag måste själv kunna veta när det uppstår laddning.“
Jo, och lita på den känslan. Tyvärr kan den svika ibland och då är det ovärderligt att ha en erfaren sanningssägare i närheten. Men det mesta jobbet måste man göra själv. Som professionell skribent är det viktigt att kunna erkänna för sig själv att det här duger inte.
Lena Andersson talar om förmågan att inse när texten inte är klar. “Det gäller att veta när man inte är klar. Det är det som är arbetet.”
Om distans till texten.
LA: “Det handlar om att en liten distans inträder mellan mig och texten. Jag ska bli lite förvånad: Har jag skrivit det här? Ett litet förfrämligande. — - — Den distansen är avgörande för litterär kvalitet.“
Jag har alltid läst mina tidningstexter när de är tryckta. Låtsas att jag är en vanlig läsare. Det ger en distans till mitt eget skrivande och är en nyttig påminnelse om att man ibland lägger sig till med vissa manér.
Om språkligt motstånd.
LA: “Författare är generellt inte personer som har lätt för språk. Utan svårt. För författare gör språket motstånd.“
Den som är intresserad av skrivande ser inte bara språkets alla möjligheter utan också dess svårigheter. Man upptäcker att skrivande i mycket är problemlösande. Det kan ställa till det rejält.
Lena Andersson skriver med stor integritet, men även själva skrivprocessen omger hon med integritet. Hon vill helst inte ha någon inblandning utifrån.
Där är alla olika. Somliga vill släppa in någon tidigt, andra bara när texten är färdig. Det Lena Andersson säger mynnar ut i att man måste ta ansvar för sin egen text. Det kan man inte överlåta åt någon annan, oavsett om det är en tidningsartikel eller roman.