Beskedet om utnämningen mottogs med, om inte vågen, så åtminstone med ett varmt välkomnande från både höger och vänster. De flesta tycks vara överens om att Lars Bäckström blir en utmärkt landshövding.
NU ÄR DET INTE ovanligt att politiska motståndare till honom kommer med berömmande ord. Under sina arton år i riksdagen var han allmänt omtyckt, möjligen med undantag från en del av sina egna.
Efter en timmes möte med Lars Bäckström kan man konstatera att den strikta mörka kostymen med länsvapnet på kavajuppslaget är en bedräglig förklädnad. Han är mer pojke än tjänsteman. Man ska inte heller låta sig bedras av den lätt förvirrade stilen, bakom den döljer sig en klipsk, kunnig, mångsidig, humoristisk, förhandlingsskicklig samarbetsingenjör med stor integritet. För att låna några av de tidigare berömmande orden från höger och vänster.
Lars Bäckström är en noggrann man, vilket svaret på min första enkla fråga, ”Hur känns det att vara landshövding?”, visar:
– Det känns roligt och jag är stolt och glad och trygg… det känns roligt, börjar han, reser på sig och vankar lite av och an.
– Vi måste få det så stringent som möjligt… jag är stolt och glad och trygg över att börja arbeta som myndighetschef för länsstyrelsen i Västra Götaland. Det känns roligt, men… naturligtvis känns det också lite, jag letar efter ett ord här… ”lite läskigt”. Men om man tar med ordet läskigt är det viktigt att man tar med trygg också. Trygg för jag tror att jag har den erfarenhet och de kunskaper som behövs men… ändå lite läskigt, som det bör vara inför varje ny arbetsuppgift.
Lars Bäckström bor än så länge kvar i kedjehuset i Uddevalla. Han verkar inte helt entusiastisk över att flytta in i den 200 kvadratmeter stora residensvåningen.
– Det är roligt att flytta in i en ny bostad, men samtidigt ledsamt att lämna en gammal som vi bott i sedan 1982. Man har liksom boat in sig. Vi trivs med våra grannar och vänner och kommer att känna saknad.
Grannarna lär bli färre. Å andra sidan kan hamnen utanför fönstret minna om hemstaden.
– Min far arbetade vid järnvägen. Hela känslan av industristad var stark i Uddevalla.
ARBETARNAS STOLTHET genomsyrade samhället. Det var under rekordåren. Jag minns väl glädjen när vi tog ut vattenhinkar för att tvätta nya bilen, en Opel Rekord. Sedan kom tv:n. Man fick det lite bättre för varje år.
Tidigt engagerade han sig i vänsterpartiet. Landstingspolitiker 1982 och riksdagen mellan 1988 och 2006. Han var partiets budgetförhandlare med s och mp i åtta år.
I det turbulenta vänsterpartiet var han en överlevare av rang. Han kallades för vänstersocialist, högerspöke, förnyare och klassisk gråsosse.
– Själv betecknar jag mig som vänstersocialist. Vänster är för mig ett begrepp som står för individens frihet och är långt äldre än begreppet socialism. Nu har jag lämnat partipolitiken.
Han har inte ställt upp en enda gipsbyst av Lenin på hyllan i arbetsrummet. Ingen på Lars Werner heller. För tillfället verkar han bara ha tagit med sig sin hatt. Men han har beställt en platt-tv på väggen. För att följa nyheterna.
EFTERSOM REGIONEN tagit över en del arbetsuppgifter från länsstyrelsen är landshövdingen berövad en del makt. Detta tycks dock inte bekymra honom. Han tar fram det 70 sidor tjocka regleringsbrevet från regeringen som ligger på bordet och flyttar sig till mig i soffan.
– Jag läser detta nogsamt, mitt eget exemplar ligger kvar hemma på nattygsbordet. Se här! Det finns övermåttan med arbetsuppgifter. Vi ska driva på integrations– och energiarbetet. Kan man tänka sig viktigare uppdrag? Miljömål, vi är vattenmyndighet, den biologiska mångfalden, missbruksvården, livsmedelskontroll… ska det vara så att köttfärsfusket avslöjas via medierna? Här kan vi göra ännu mera. Och äldrevården… vi ska rapportera senast den 1/6 2009 står det här. Integrationen kommer inte att fungera om inte de äldre har det bra. Det finns mer än nog att göra.
Var beredd på en arbetsmyra till landshövding som kommer att dyka upp både till höger och vänster.
Namn: Lars Bäckström, kallad ”Bäckis”
Född: 16 mars 1953 i Uddevalla
Familj: hustru Ann-Christin och två utflugna barn
Jobb: Landshövding i Västra Götaland. Tidigare politiker och geografilärare
Kör: Saab 9–3, bensin
Kör: Sångare i Gubbröra: ”ett antal män som i vart fall till åldern är mogna.”
Ser på tv: Allt. Men har slutat följa Andra Avenyn varje dag.
Ser fram emot: Bruce Springsteen på Ullevi. Har köpt biljetter på innerplan båda dagarna.
GP 26 jan 2008