- I september 2008 tillkännagav Göran Johansson (s) att han skulle sluta som kommunstyrelsens ordförande. Han efterträddes av Anneli Hulthén på nyåret 2009.
Epoken Göran Johansson spänner över 40 år av Göteborgs nutidshistoria. Som politiker formades han inte på Gustav Adolfs torg, utan på Kulan i Gamlestaden. Hans sort finns inte längre. Följ Göran Johanssons väg till makten.
EN VÅRDAG 1988 kom fackföreningsledaren Göran Johansson inte ont anande till Hotell Hedens restaurang för att äta en bit mat tillsammans med partikamraterna Owe Nilsson och Endrick Schubert. De åt och tog några öl. Det blev en lång sittning. Flera timmar.
Kamraterna hade inte talat om att mötet skulle handla om Sören Mannheimers efterträdare som kommunstyrelsens ordförande. Förslaget att det skulle bli Göran Johansson föll inte i god jord. Diskussionen blev tidvis ganska högljudd.
Trots att han efter middagen fortfarande var väldigt tveksam att bli heltidspolitiker anger ändå Göran Johansson det här tillfället som avgörande för sitt beslut.
Fredagen den 3 juni 1988 blev det officiellt. Somliga säger att Göran Johansson bestämt sig långt tidigare men gärna ville bli ”övertalad”. Hur det än var så tycks SKF spelat en viktig roll. Det som avgjorde vara att han fick sitta kvar i SKF:s styrelse som arbetstagarrepresentant och att han fick behålla sin anställning.
– Jag hade bestämt att jag aldrig skulle bli beroende av politiken för min försörjning. Jag har sett många som suttit i tio-tolv år och sedan inte varit önskvärda någonstans, säger Göran Johansson som ännu tjugo år senare är anställd på SKF och har 25 semesterdagar innestående.
Vill man hitta nyckeln till politikern Göran Johansson får man gå tillbaka till tiden före 1989. Det var tiden som facklig ledare hans sätt att hantera politiken formades.
Från SKF hade han med sig en grundlig stenhård och auktoritär skolning i hårda förhandlingar där argumenten slipades; snabba informella beslut där ett handslag var bindande; konsten att överraska motståndaren; grabbighetens kamaraderi; förmågan att umgås med näringslivstopparna och tänka strategiskt; den internationella utblicken; kamratskapets lojalitetskrav; en djärvhet och förmåga att alltid tänka framåt; känslan för vad makten kan användas till och blåstället som han aldrig tagit av sig: slitvargen Göran Johansson.
ATT SKOLPOJKEN Göran Johansson skulle hamna på SKF var ingen överraskning. Han bodde i de östra stadsdelarna, Gärdsås, och både hans pappa och mamma jobbade på Kulan. Den 8 augusti 1960 började han i SKF:s fyraåriga verkstadsskola och utbildade sig till reparatör.
Redan under skoltiden hade han utmärkt sig för att vara en stark personlighet med ledaregenskaper, begåvad och med otroligt gott minne. Snart blev han en framträdande person i metallklubben. 1972 tog han över ordförandeposten efter Bengt Tengroth och därmed öppnades dörrarna till maktens korridorer. 30 år gammal gjorde han 1975 entré i SKF:s styrelse som arbetstagarrepresentant. Han skulle sitta till 2008 på våren. I 33 år.
Den unge arbetaren satt nu vid samma bord som Wallenbergare och andra industriella högdjur. Men han hade inga problem med det. Han kände en bra trygghet och orsaken till detta var SKF:s vd Lennart Johansson. De hade funnit varandra. Den senare märkte att här var en fackföreningsledare som tog koncernansvar och inte någon gnällspik.
– Jag hade en princip, att inte driva fackliga frågor i styrelsen, berättar Göran Johansson. Det var bara dumt eftersom vi alltid var i minoritet i styrelsen. Jag tog bort dessa frågor för då fick vi inflytande.
I styrelseprotokollen noteras tidigt att Göran Johansson var mycket aktiv och totalt orädd. Han hade sådan kraft att direktörerna var tvungna att ta honom på allvar.
Det var en tung tid för Göteborg. Hela första delen av 70-talet präglades av varvskrisen. Bruksorten Göteborg behärskades av de stora elefanterna Volvo, SKF och varven. Men nu började flytdockorna i hamnen att gunga rejält. Varvsepoken var över. Men det var inte bara varven som lades ner. När det välbekanta ljudet av nithamrarna längs älven tystnade var det också en del av Göteborgs själ som gick förlorad.
Göran Johansson kom in i fullmäktige 1971, senare som suppleant i kommunstyrelsen. Han hoppade av men kom tillbaka. Ständigt ambivalent till den mer svårgripbara kommunpolitiken med sina handlingar, formalia och sliriga vägar.
Så mycket enklare det var på SKF. Där var han som ett kullager själv runt vilket allting tycktes snurra. Han hade lika god kontakt med gubbarna på golvet som med direktörerna på mahognyvåningen.
NÄR GÖRAN Johansson föreslogs till kommunstyrelsens ordförande 1988 hade han en motkandidat, Ingela Tuvegran. Idag säger hon att hennes kandidatur mer var kosmetisk. Göran och Ingela hade bråkat mycket med varandra ända sedan SSU-tiden. Båda var karriärister och lika envisa. ”De boxades utan handskar”, säger en som på nära håll kände luftdraget från svingarna.
En som var emot Göran Johanssons kandidatur var dåvarande finansministern Gunnar Sträng. Under Strängs besök i Göteborg hade Göran Johansson många gånger suttit på hotell Opalen och lyssnat på berättelserna om den fackliga pionjärtiden. Nu ringde Sträng och meddelade: ”Du gör fel! Du ska stanna i det fackliga!”
Men så blev det inte. Göran Johansson flyttade till Gustav Adolfs torg med hela sin erfarenhet från SKF. Till det kom en personlig karisma, en väl utvecklad fingerspetskänsla och ett stort mod. Nu landade den facklige veteranen i den politiska kulturen.
När han såg Sören Mannheimer sätta en kråka på varje sida i ett dokument reagerade han direkt: ”Va fan gör du? Vi vet la för fan vad vi sagt! På SKF tar vi varann i hand och det räcker.”
För Göran Johansson var ett handslag hundraprocentigt. En gång fick han kritik för en överenskommelse från partiledningen i Stockholm som fick svaret att det inte gick att ändra eftersom han hade tagit i hand på det.
En sak till hade han med sig till Börsen: det osande språket från SKF:s styrelsemöten. Flera borgerliga ledamöter reagerade på hur språket förändrades under kommunstyrelsens möten. Det konstiga var att svordomarna tycktes smitta av sig på tjänstemännen.
Om de inte insåg det genast, så upptäckte snart de gamla politikerna på Gustav Adolfs torg att inget nu skulle bli sig likt i maktens korridorer. Här kom en 44-åring i snusbrun kavaj, byxor med knän och snedgångna skor.
Men det var inte bara den borgerliga oppositionen som var förundrade av personbytet i kommunstyrelsen. Göran Johansson själv gjorde en obehaglig upptäckt när han satt sig i stolen på Börsen. Han visste inte riktigt vad han skulle göra.
– Det var en chock, säger han. Jag trodde att Metall var centrum, men nu var den fackliga världen plötsligt bortblåst. Dessutom trodde jag att det var personalfrågor jag skulle jobba med i första hand, men jag fick ägna mig åt politisk organisationsutveckling.
Halva (s)-styrkan i kommunstyrelsen byttes ut 1989. Görans mångåriga partikamrat Kerstin Svensson fick frågan: ”Följer du med mig?”
– Vi var goda vänner, säger Kerstin Svensson. Det fanns en trygghet i botten. Inget tjafs. Inget gulligull. Men visst ven partipiskan ibland: “Nu har jag bestämt oss”.
GÖRAN JOHANSSON hade övertalats att komma till Börsen. Men när han väl var där och det första obehaget var borta satte han igång att regera Göteborg. Göran Johansson visade tydligt att han visste hur staden skulle skötas.
Han lade grunden för sitt ledarskap redan från start. Det fundamentet byggde han sedan vidare på. Som ytterst ansvarig för kommunens skötsel ställdes höga krav och därför ville han ha lojala medarbetare omkring sig. Här skaffade han sig politiska vänner. Och ovänner.
Det var hårda bandage men det handlade också om en slagfärdig person, ”den roligaste politiker i kommunfullmäktige under tjugo år utan konkurrens”, säger en politisk motståndare.
Göran Johansson visade omedelbart att han inte tänkte vara någon försiktig politiker. Bland det första han satte igång var, vad han själv kallade ”ett av de största ärendena som varit upp i kommunfullmäktige”. Det handlade om att renovera alla stans skolor och sjukhus. Trots att det inte fanns några pengar. Men det ordnades genom en miljardaffär med kommunens egna fastigheter, som skulle säljas och sedan köpas tillbaka.
Typiskt var inte bara djärvheten utan också att förslaget kom helt överraskande. Men han lyckades få med sig oppositionen och juristerna i stadskansliet. Genom det nya bolaget Bältespännaren kunde affären genomföras.
Det var tunga tider för Göteborg.
– Jag visste inte då att ekonomin var så dålig, minns Göran Johansson.
Kanske var det här som konflikten mellan Göran Johansson och partiledningen i Stockholm startade. Han hade redan tidigare suttit i partistyrelsen men avsagt sig uppdraget, för han ”fick inte ut så mycket av det”.
Nu engagerade sig Göran Johansson i en fråga som inte många andra orkade sätta sig in i, nämligen skatteutjämningssystemet. Det var finansminister Allan Larsson som hanterade detta komplicerade system. Det sägs att tack vare Göran Johanssons engagemang sparades åtskilliga miljoner åt Göteborg.
Allan Larsson kallade han ”Allan i kassan”.
– Allan är en bra person som jobbade mycket, men han hade ingen fingertoppkänsla när det gällde kommunerna, säger Göran Johansson.
Däremot berömmer han Göran Persson: – Som finansminister gjorde han en fin sak och ordnade ett förskott på 600 miljoner på skatteutjämningen. Det räddade vår ekonomi.
Som statsminister fick dock Göran Persson finna sig i att ha en besk kritiker bland sina egna i Göteborg. Många bedömare anser dock att Göran Johansson gick för långt och byggde upp en onödig motsättning mellan Göteborg och Stockholm: ”Göran har slagit i en dörr för mycket i Stockholm”.
Göran Persson förlorade riksdagsvalet 2006. Men i Göteborg vann Göran Johansson, vilket var en stor triumf. Johansson-effekten innebar att många som röstade borgerligt i riksdagsvalet lade sin röst på socialdemokraterna i kommunvalet. Hans kritik mot hur Persson skött valrörelsen var skoningslös.
Än en gång visade Göran Johansson att han var mer Göteborgare än sosse.
I VECKAN HAR HAN avtackats i dagarna två, som en annan Kim Il Göran. Och om ett par veckor lämnar han sin post som kommunstyrelsens ordförande. Många kommer att sakna den omtänksamme kamraten och den kraftfulle realpolitikern som fick saker och ting på plats, från det stora fjärrvärmeprojektet till Norra Älvstranden och Operan. Han som gjorde Göteborg till en evenemangs– och kunskapsstad.
Andra drar en lättnadens suck och tycker att det är på tiden att Göteborg blir av med den koleriske maktpersonen som styrde och ställde med allting under så många år tillsammans med sina gubbar. Han som lämnar över ett Göteborg som är en svårt segregerad stad där ganstergängen härjar.
Åsikterna om Göran Johansson är många. Han beskrivs som begåvad, kreativ, orädd, renhårig — skor sig inte själv, och med ett stort hjärta. Han kan vara tuff till det yttre, men om någon har det riktigt svårt gör han allt för att hjälpa. Han kan till och med vara lite blödig, sägs det. Hans väldiga kontaktnät gjorde till slut att alla gick till honom med allt. Han fick aldrig vara ifred. Det höll på att knäcka honom.
Motståndarna säger att Göran Johansson var lika elak som PG Gyllenhammar, men den senare var åtminstone artig när han avrättade folk.
Bland kommunens tjänstemän finns historier om hur nervösa de varit när de skulle in och göra föredragningar när Göran Johansson inte var på humör. Om de inte gjort ett bra jobb blev de avslöjade direkt: ”Vart har du fått den siffran ifrån? Undersökning? Vem har gjort den? Vet du inte? Du menar att du kommer hit och inte vet…”.
Han hittade alltid en svag punkt. Som någon uttryckte det: ”När det var föredragning i kommunstyrelsen var det alltid upptaget på toa.”
Han kunde även vara elak mot sina egna. En härskarteknik som han sades ha med sig från facket. Den som glider undan i stället för att stå upp för sina åsikter får ingen respekt av Göran Johansson.
SAMMA DUBBELHET finns i kapitlet Göran Johansson och kvinnorna.
Kerstin Svensson ansågs vara den enda kvinna som kunde ta Göran Johansson på rätt sätt.
– Jag kommer ihåg när jag började som suppleant i kommunstyrelsen. Jag och Ethel Berg (fp) tittade oss omkring… denne gubbgängen! De var bra på att ta hand om oss kvinnor, men ingen frågade vad vi tyckte. Men jag har aldrig sett Göran Johansson behandla en kvinna fel. Hans sätt att vara gällde även män. Göran ger respekt till den som står upp. Hans natur kräver det.
– Yngre tjejer som ville komma fram glömde att han är en gammal patriark. Man behöver inte ta striden inför tjugo personer. Jag gick in till honom och snackade. Det gäller att veta vilken planhalva man ska spela på. Göran fick klä skott för en hel del skit när det gäller kvinnor.
Det finns åtminstone ett tillfälle då även hans värsta motståndare ger honom ett odiskutabelt erkännande, trots att han den gången inte gick efter regelboken. Under Backabranden gick han efter hjärtat.
Margita Björklund (fp) minns:
– Telefonen ringde vid fem-tiden på morgonen. En röst hördes: “Jag ringer på uppdrag av Göran Johansson. Det har hänt en katastrof med många döda. Kommunstyrelsen har möte klockan sju”. Där blev vi informerade om allt, innan massmedia. Det var ett starkt ledarskap. Jag tog honom i hand efteråt och tackade.
EPOKEN GÖRAN Johansson är en 40-årig nutidshistoria över Göteborg. Staden han inledde sin politiska bana i var en helt annan än den är idag. På gott och ont.
– Jag vägrar att resonera i termer vinnare eller förlorare, säger han. Man får ta hela paketet, med det onda och det goda.
Göran Johansson har alltid varit mer Göteborgare än socialdemokrat. Men framför allt har han varit en jävel på att bestämma.
GP 21 december 2008