- Historien med den mördade pojken Bobby engagerade hela svenska folket. Rättegångarna blev en plågsam historia.
29 januari 2006: Mamman och styvpappan anmäler att Bobby försvunnit från deras bil utanför en stormarknad i Göteborg.
29 januari-2 februari: Massiv sökinsats. Parallell brottsutredning om misstänkt människorov.
14–17 februari: Mamman och styvpappan grips på sin ensligt belägna gård i Nässjö kommun och häktas några dagar senare misstänkta för mord. Sedan mamman berättat att Bobbys kropp finns i en sjö söder om Jönköping bärgas den.
2 maj: Mamman och styvpappan åtalas misstänkta för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död. Båda nekar till brott.
9 maj-24 maj: Rättegång vid Eksjö tingsrätt. Åklagaren yrkar på livstids fängelse.
7 juni: Begravningsgudstjänst i Ödsmåls kyrka utanför Stenungsund och gravsättning på Norums kyrkogård. Bobbys mamma är med.
9 juni: Domen lyder på10 års fängelse för vållande till annans död för båda. Samma i hovrätten.
Man vill inte höra grymheterna
EKSJÖ: Det började med att mammans advokat ville göra ett förtydligande: mamman hade inte tejpat fast de nedbajsade kalsongerna, bara lagt dem över pojkens huvud. Och genast förstod man att det inte var en vanlig rättegång man hamnat på.
DÄREFTER FICK rätten lyssna på en inspelad berättelse där mamman gav en detaljerad skildring av en tortyrscen, där mannen binder henne och slår henne med en läderrem, sticker 26 nålar i brösten och ett antal nålar under hennes tånaglar.
Det är en berättelse som är dikterad av styvpappan, säger hon. Han gillade att höra sådant. Inte bara att höra, skulle hon senare förstå.
De hade träffats på en telefonchatt och pratade flera timmar per dag, kvällar och nätter. Hon fastnade för hans röst och att han bodde i en stuga på landet. Han avslöjade att han var intresserad av sado-masochism. Kunde hon skicka ett foto? Men det räckte med ett på hennes fötter.
Han hade ”ett enormt intresse för fötter”. Inte bara hennes, skulle hon senare förstå. Bobby blev torterad med ström under fotsulorna, precis som hon själv. Mammans berättelse i rätten i går om helvetet i den röda smålandsstugan kändes bekant på något sätt.
Den påminde om en dom i Norrköpings tingsrätt i december 2000. Då dömdes styvpappan till fem års fängelse för bland annat grov misshandel och grov våldtäkt. Offren var två kvinnor som han träffat via kontaktannonser.
Här står det: ”NN sa att han tyckte om nakna fötter” och om hur han ”stack in nålar under hennes tånaglar” och om hur de blev fastbundna vid stolar, piskade med läderrem, tvingades ligga ute naken i regnet, slagen med vedträ och hur han gjorde utfall mot den ena kvinnans lille son.
Tioårige Bobby blev fasttejpad vid stolar, slagen med läderrem och med ett vedträ, tvingades ligga ute naken i snön och med sina nedbajsade kalsonger över huvudet en hel natt och nästa dags förmiddag. Bobby led i tysthet. ”Men hans blick säger att det gör ont”, sa mamman.
Det här är väl tabu att säga för en journalist, men det fanns tillfällen i tingshuset i Eksjö i går då jag önskade att det hade varit lyckta dörrar. Man vill helt enkelt inte höra alla grymheter som den lille pojken utsattes för de sista två månaderna i det ödsligt belägna torpet. Då när styvpappan slutat jobba och alla tre var hemma, när allt blev en daglig svart mässa av våld, sprit och förnedring.
Och mamman deltog. Men hon säger att hon försökte göra angreppen så lindriga som möjligt. Båda var berusade. De drack stora mängder sprit den här tiden och tvingade till och med i Bobby.
Frågan är givetvis: Varför lämnade hon inte styvpappan? Varför reagerade hon inte direkt när han ville ha bilder på hennes fötter? Svaret är att hon inte vågade. Visste inte vad han skulle hitta på.
Men under den första rättegångsdagen i Eksjö skickade hon en handskriven lapp som hon bad åklagaren lämna över till styvpappan. Där stod det att hon ville bryta förlovningen. Hon hade förstått.
GP 11 maj 2006
En familj i vanmakt och förnedring.
EKSJÖ: Det var förtryck i tre steg. Sambon, mamman och längst ner fanns den tioårige Bobby.
MAMMAN VAR RÄDD för sambon. Hon säger att han bestämde över henne, inte bara sexuellt. I s/m-sex handlar det om att en part härskar över en annan. Det råder ingen tvekan vem som spelade den rollen i det här förhållandet.
Jag antecknar om mamman: undergiven, noll självförtroende, ger ett stukat intryck, lättledd. Talar på ett märkligt formellt vis. ”På något sätt hamnar Bobby utomhus”, ”Sedan flyttas han till vardagsrummet”, ”Det fanns olika förslag”(om vad de ska göra med ”liket”, som hon säger — inte Bobby).
Nu sitter hon omgiven av kostymklädda män som talar ett annat språk än henne. Den tämligen unge åklagarens tillkrånglade frågor: ”Vad hade han för åtbörder som du gillade?” och ”Avger han något ljud?” (när Bobby ligger livlös i sängen).
Kanske är det ett försök till anpassning eller ett sätt att stålsätta sig som hennes röst är befriad från känslor. Som åhörare är man dock tacksam, det gör framställningen något mer uthärdlig.
Vad hon känner vet vi egentligen ingenting om. Den kvinnliga fångvaktaren fiskar upp en vit påse och ger henne lugnande tabletter.
Vilket förhållande hade hon egentligen till sin son? Vi har instinktivt så många känslor när det gäller mor/son-förhållanden. Hur kunde det komma sig att mamman deltog i tortyren av Bobby?
Hon var ung när han föddes, bara 19 år. Han var mer som en lillebror, berättar hon. Fadern träffade Bobby endast en gång. Pojken var sjuklig och mentalt handikappad. Sambon berättade under förhöret i går att han redan första gången han träffade henne reagerade över att det inte fanns några mamma-känslor, ”inget sådant alls”. Han beskriver mammans hem i Stenungsund som kaos, katastrof och oordning. ”Precis som hemma hos mig”. Hon hade varnat honom att det inte gick att vara med Bobby.
Själv berättade hon att hon en gång tvingat i Bobby kattmat när han satt fasttejpad vid en stol och att hon vid några tillfällen hade sagt: ”Nu ska du få för alla dessa jävla tio år”. Men, som mycket av hennes agerande: på uppmaning av sambon.
Hon vågade inte bryta upp, var rädd att sambon skulle följa efter och hota henne. Kunde det bli värre, kan man fråga sig.
Och vem förtrycker sambon? Kanske var han slav under sina extrema sexuella böjelser, svagheten han ville härska över och samtidigt hatade. Han kämpade också med ett tilltagande spritmissbruk och — som det verkar — sin ensamhet.
På bred östgötska berättade han i tingsrätten igår om sitt förhållande med Bobbys mamma. Givetvis en delvis annan bild än den hon själv givit. Det som verkade ha börjat bra slutade ändå i en ond spiral av förtryck och förnedring.
Längst ner på denna förtryckarstege fanns den tioårige Bobby. Hans historia får vi inte höra. Vad hade Bobby berättat om sin sista tid i livet? Hur rädd var han? Hur övergiven och sviken av sin mamma kände han sig?
Vilken berättelse hade han kunnat ge oss med en tioåringa självklara öppenhet för livet?
Det blev i stället en historia om en familj som slutat vara en familj, bara en komplicerad härva av förlamande vanmakt, förnedring och förlorad verklighetsanknytning.
Och den största gåtan är mamman som befann sig i mitten av förtrycket. När de hade dumpat Bobbys kropp i vaken och skrapade bort blod på isen med en kniv sa hon: ”Jag hoppas att det gör ont i hans blodådror”.
Hon var arg på Bobby som hade dött.
GP 12 maj 2006
Ur krönika 16 maj:
—
På väg till Eksjö tar jag vägen förbi Skogslund, torpet där de åtalade bodde tillsammans med Bobby. Efter byn Rommenås som ligger högt med milsvid utsikt över Smålandsskogarna, är det grusväg. Passerar ett litet hyvleri och en ”Blomsterverkstad”.
Plötsligt dyker det upp i en öppning i skogen. Ett trästaket omgärdar det lilla rödmålade torpet som skulle kunna vara klippt ur Bullerbyn.
Men i Bullerbyn var inte staketen dekorerade med polisens blå-vita plastband: ”Avspärrat jämlikt Rättegångsbalken 27 kap. 15§”. Bredvid hänger en målat skylt, ”Ägg”.
En röd Volvo-traktor står bredvid vedboden. Dasset har små fönster med spetsgardiner. I en utegran lyser fortfarande julljusen. En bofink sjunger och det susar i trädkronorna. Annars är allt tyst. Kusligt tyst.
Varför sökte jag mig hit? Kanske för att få någon slags verklighetsförankring i de overkliga berättelser som vi får lyssna på i rättssalen.
Det är svårt att bringa ordning och reda i dem. Tydligt är ändå att i det här huset hörde våldet till vardagen. Det sado-masochistiska och det som riktades mot Bobby. De tycks ha gått in i varandra. Det ena svårt att skilja från det andra. Mamman och sambon var en sällsynt dålig kombination.
I fönstret på övervåningen står adventsstaken i Bobbys rum där han hittades. ”Han tackade för maten och sprang upp på sitt rum”, berättade styvpappan. “Det var sista gången jag såg Bobby i livet”.
Kan mamman säga samma sak? Den frågan har hon hittills sluppit besvara i rätten.
Bobbys begravning
ÖDSMÅL: Omgiven av sin familj och vänner sändes elvaårige Bobby till sista vilan i går. Men här fanns också polisen och massmedia. Och ett hav av rosor.
NÄR ETT BARN ska begravas, råder en slags märklig stillhet. Solen försöker bryta igenom molnen över Ödsmåls kyrka och en sånglärka väver sina drillar högt ovanför de blommande kastanjerna. Längre bort syns Perstorps skorstenar och på andra sidan fältet vajar tre flaggor på halv stång framför den rödmålade skolan.
Kistan är redan inne. Det är alltid svårt att se små kistor. Framför står ett inramat porträtt av Bobby. Han har vit skjorta och en tuff kavaj. Han ser självsäker ut. En fin kille. Kanske är det taget på skolavslutningen.
Vi får en förhandstitt på blomprakten och de tända ljusen. Organisten spelar Benny Anderssons Tröstevisa. Fotograferna trängs framför kistan. Vi andra går runt och läser på blombanden.
På tavlan står psalm 797 med text av Erik Blomberg: ”Var inte rädd för mörkret ty ljuset vilar där. Vi se ju inga stjärnor där intet mörker är.”
Stora grå urnor är fullpackade med rosor och de ligger tätt i fönstren och vid altaret. Nästan 30.000 rosor har skänkts av allmänheten. Blomsterhandeln som tagit hand om beställningen har arbetat i två dagar. Rosorna kommer från Afrika, de flesta finns vid Bobbys grav på Norums kyrkogård.
De talar sitt tydliga språk: en överväldigande medkänsla från hundratusentals människor som engagerat sig i elvaåriga Bobbys öde. Nyheten i vintras om hur han dog har väckt fasa och bestörtning.
Men hur tydligt är det för Bobbys mamma? Många av dessa röda rosor är inte bara riktade till Bobby, de är också tiotusen taggar åt hans mamma. Det fanns en hotbild mot henne i går, därför var så många poliser närvarande.
Jag antar att aggressioner blandas med en slags medömkan. Inte så att några är arga och andra tycker synd om henne. Jag menar att dessa två känslor finns omväxlande i oss alla som varit med på denna trista resa.
NÄR ETT BARN ska begravas, tänker man på varför det inte fick bli äldre. Bobby 1995–2006 står det på kistan. För en kyrkvaktmästare hör begravningar till vardagen. Men det är alltid något speciellt när det gäller ett barn. I Norums kyrka i Stenungsund väntar arbetsledare Jerry Enoksson. De har förberett sig i två veckor, ordnat med kondoleansböcker och polisen har varit där och spärrat av.
– Elva år, säger han och ser på mig med allvarliga ögon. Det var ju inte dags egentligen.
Hon kommer sist till jordfästningen. De övriga trettio i begravningssällskapet står redan och väntar vid graven. Mamman har en svart lång kjol med volang och en mörk jacka. Hon ser lika sammanbiten ut som jag sett henne under rättegången.
Pojkens vita kista sänks långsamt ner och de samlade går fram i tur och ordning. Hela akten sker under tystnad, endast fotografernas kameror surrar på avstånd. Prästen ger Bobbys mamma en kort kram.
Klockorna börjar ringa uppe vid kyrkan. Pojken ligger nu i vigd jord och poliserna för bort mamman.
NÄR ETT BARN ska begravas, vill man minnas de ljusa stunderna. Bobby hade en stödfamilj i Ödsmål. Mamman är kyrkvärd och Bobby var ofta i kyrkan där han begravdes i går.
Jag öppnade en dörr bakom kyrksalen. Det var ett samlingsrum för barn med ett lågt bord, några leksaker och en hylla med böcker. Där stod Barnens bibel och den roliga historien om Bella och Gustav.
Jag gissar att Bobby var i detta rum många gånger. Kanske höll han de små bilderböckerna I Guds underbara värld i sina händer. Jag läser i den som heter Min familj: ”Pappa gör så mycket för mig. För att jag ska vara trygg och må bra. Mamma hjälper mig varje dag. Hon finns där om något går fel.”
Den slutar: ”Tack Gud hör min bön. Välsigna vårt hem. Och skydda oss från allt ont!”
GP 7 juni 2006