Missing person
FEMMANS SPÅRVAGN mot Länsmansgården är fylld av känslor dessa dagar. Jag tror att ingen som åker ut mot Hisingen undgår att tänka på Elin.
Från Valand förbi Brunnsparken och upp på Götaälvbron, den tidiga morgonvagnen i söndags. Hon skulle gå av på Gropegårdsgatan.
Där på den misshandlade hållplatsen sitter ännu efterlysningen med rubriken Missing person kvar: ”Har du sett våran syster Elin?”
Två unga tjejer, den ena med hörlurar utanpå sin slöja, säger att de inte längre får vara ute på kvällarna för föräldrarna.
Maj-Britt som ska gå av på Friskväderstorget minns hur det var när hon var ung i Kville i Bohuslän.
– När jag cyklade hem på kvällen hade jag ljuset släckt, så att ingen skulle se mig. Det har ändrats så mycket nu. Men man ska inte skylla på invandrarna.
Hon pekar in mot de många små skogsområdena med asfalterade gångstigar.
– Här skulle jag inte våga gå av. Det är en gångtunnel där.
Vid Temperaturgatan är polisens blåvita plastband kvar och många polisbilar. Ännu en efterlysningslapp: ”Hon sågs sist på 5:ans spårvagn…”
19-åriga Linn Johannesson kommer med kompisen Linda som just flyttat in i området. De ville gå hit och titta. Nu när det kom så nära.
– Nu vill man nog inte gå hem själv, säger Linda.
– Nej, jag låter dig inte gå själv, svarar Linn. Det är inte första gången det händer saker här. Är man ute ett gäng tycker jag att man har ansvar för varandra. Mina föräldrar har sagt att jag kan ringa när som helst och de kommer och hämtar mig.
Det är mycket folk som rör sig kring Länsmanstorget. Utanför ungdomsgården skränar killarna, i skogskanten flämtar ljusen stilla kring blommorna med hälsningar till Elin.
KYRKAN LIGGER MITT i byn. PÅ andra sidan gågatan svingar pizzabagaren sin runda diskusdeg på Dino´s. Det blinkar en neonskylt i Top Videos fönster: Open, Open, Open… På några plaststolar bredvid en GB-gubbe sitter ett gäng i kepsar och röker.
Kyrkan håller öppet, men det är inte så många som söker sig hit ännu. Prästen Erik Stenberg Roos och hans kolleger har ändå långa dagar.
– Vi måste göra någonting, inte bara ge oss. Här kommer att vara öppet, säger han. Jag förstår oron hos många men vi kan inte ge upp. Vi måste tro på ett bra liv här i Länsmansgården.
Kyrkan har en bra relation med de boende. De brukar gå ut med en kaffetermos på torget och prata med folk.
Erik Stenberg Roos har jobbat i området i tio år. Han ser nu att polisen är mer synlig och att samarbetet mellan kyrkan, skolan, fritids och socialtjänsten förbättrats.
Jag ställer en svår fråga till prästen: Vad skulle du säga om du stod öga mot öga med gärningsmannen? Han dröjer med svaret.
– För en gångs skull hade prästen blivit tyst.
Han sätter sig ner, nickar vänligt mot en tjej med ryggsäck och en liter mjölk i handen som går in i kyrksalen och fortsätter.
– Men man vill förstås veta varför. Hur kan du göra något sådant mot en annan människa? Som kristen tror jag att Gud förlåter oss för alla handlingar, men man ska inte lägga det på människorna. Det är skillnad på Guds förlåtelse och människors.
UTE BITER höstvinden. Just runt det här bostadsområdet har det skett flera våldsamma händelser den senaste tiden. Man går omkring i en våldszon. Men för dem som bor här i Länsmansgården är det ett vanligt torg med en vanlig Ica-affär, ett vanligt skogsområde och en vanlig gångstig ner till spårvagnshållplatsen där femman kommer. En helt vanlig spårvagnslinje.
På bilderna ser man Elin och det känns som om man känner henne. Det är svårt att acceptera att det som hänt är sant.
Missing kan också betyda saknad. Elin Krantz kommer alltid att vara en Missing person.
GP 29 september 2010