Rockens rakaste rör
ÖKENGIGET I UDDEVALLA Folkets Park börjar en tisdagskväll klockan åtta. Mysko tid. Arrangörer är LO-distriktet. ”Till förmån för Lisbeth Palme och Unicefs fond för barn och ungdom drabbade av apartheid i Sydafrika.”, står det i annonsen i Bohusläningen. Jerry Williams skall framträda. Han brukar dra folk. Men denna dag blir ett undantag. Det blir ett ökengig.
Scenen är provisoriskt byggd av stålrör och presenningar. Regnet hänger i luften. På asfaltplanen framför scenen väntar ett hundratal personer: lekande barn, ungdomar, några knuttar, familjer, äldre damer. En märklig publik för en rockkonsert.
Jerry sitter i bussen och tar på sig sin scenkostym, en sliten glittersmyckad skinnpaj. Bandet kör en trada och så… ”Mina damer och herrar: JEEERRY WILLIAMS!!!” Vråååål!!!
Dunk-a-dunk-a-dunk-a-dunk… Några snabba studsande steg i de vita jympadojorna. Det fasta greppet om mikrofonen. Rycker den ur stativet med den där extra svängen som sitter i sedan tiden mickarna hade sladd. Böjda knän. Gapet. Gapet mot publiken just innan han börjar sjunga. Hela ansiktet har ett plågat uttryck, som om han led. Han har så mycket vrål i kroppen som vill ut. Won’t somebody help me! Han vädjar om hjälp i varje krumbukt. Och publiken hjälper till att förlösa honom. Det hör till. Den skrikande publiken är en del av föreställningen när rocksmeden eldar på och ger järnet. Öh…Come on everybody!
Kompbandet är grabbar som kan dra igång ett godståg med ett fyratakters intro. Trummorna är rockbandets maskinrum. Peder svettas så det stänker. In med mera kol! Virvelkaggen smäller som en nithammare. Get it! Han klipper cymbalerna som en plåtsax. Han hinner dricka en skvätt i ett break.
Kay har en 25 år gammal hammondorgel som (om man sparkar den på rätt ställe och den inte kiknar) låter som en rosslig Booker T och en gnisslande Johnny and the Hurricanes på samma gång. Janne spelar gitarr lika mycket med fötterna som med händerna. Pedalerna är fler än strängarna. Gitarren låter ibland som ett skenande sågverk och ibland som en mjukt knarrande gungstol på en veranda i Nashville.
JERRY HETSAR till stordåd i varje solovända. Ibland går dom på’t och lirar utav helvete. Då händer det att Janne slänger upp gitarren bakom nacken eller att Matts drar ett ettrigt bassolo på tvären genom låten. I can jive! Shaffelstuk.
Något händer med Jerry när han får ett rockbeat i ryggen. Det är som Pavlovs hund. Get rythm! Han kopplar in breaken med armar och axlar och synkoperar med höfterna. Keep on…öööööhhh!!! Och mikrofonstativet åker upp i taket. Han viker ihop örat med högerhanden och böjer sig över mikrofonen.
Gesten är en reminiscens från tiden då det inte fanns medlyssningshögtalare. Sångaren höll för örat för att höra sin egen röst. En återklang från Mora Folkets park.
Han knycker med huvudet och halssenorna är spända som bassträngar. It just comes to me naturally. Han räknar in nästa låt, men inte med foten utan med den öppna handen mot hjärtat. Jerry Williams tycker inte om att prata mellan låtarna. Förutom musiken har han helt enkelt inget att säga. Han nöjer sig med att då och då ropa: RACKEN ROOOLL!!! Och det är trots allt det väsentliga.
I UDDEVALLA ÄR det dock glest med folk och mitt i Mary Lou börjar det spöregna. Men publiken står troget kvar. Några flickor nedanför scenen får låna Jerrys skinnpaj. De kryper under den alla fyra med blossande kinder.
Att det är lite folk märks inte på Jerry Williams. Han skulle ge järnet för två gråsparvar. Men han fimpar två verser på Workingclass hero.
Efteråt samlas de trötta i omklädningsrummet. Det är trångt och på dörren sitter reklamkort från tidigare gäster: Svennes, Drifters och Stig-Inges. Två vaktmästare i röda kavajer ber om ursäkt för det dåliga publikintresset. Det hade för resten varit ännu sämre om inte några tanter trott att det var bingo, för det brukar det vara på tisdagskvällar.
Men ingen i bandet beklagar sig, jobbet är gjort. Och Lisbeth Palmes fond är femtio lök fattigare. Fast det var ett ökengig.
Tillbaka till hotellet. Ut och leta efter en öppen restaurang. Någon vill dra till Lysekil. Jerry vill jogga. Men dagen avslutas stillsamt med italiensk mat. Ittakäk.
HUR FÖRKLARAR MAN fenomenet Jerry Williams? Han har en trogen publik och han är lika trogen tillbaka. Den vet vad den får och han vet vad den kräver. Det märkliga är att den är så blandad. Där finns ”motorburen ungdom”, håll-i-gång-kulturens befrämjare och det amerikanska femtiotalets tillbedjare. Där finns 45-åriga kvinnor som var med redan 1962 och för vilka Jerry Williams minner om en tid då de höll på att bli vuxna. Han är en slags garanti för att den tiden inte är glömd. Här är åtminstone en som inte stelnat och blivit lika medelålderstråkig som deras män. Jerka är alltid Jerka. Gudskelov!
Och där finns de som gav sig tillkänna i samma stund som Jerry Williams avslöjade sina politiska vänstersympatier (han är uppvuxen i ett kommunistiskt arbetarhem och har haft hjärtat till vänster sedan barndomen) och ställde upp på fredsgalor och i vpk:s valrörelse.
De tilltalas speciellt av Jerrys distans till sig själv. Han driver lite lagom med figuren Jerry Williams, men bara exakt så mycket att inte allvaret går förlorat.
Det går inte att garva bort det heller. Skiten måste gunga annars blir det bröl. Det finns ett behov av RACKEN ROOOLL!!!
Om man ber honom att själv förklara fenomenet Jerry Williams svarar han blygsamt: ”Jag har alltid haft bra band bakom mig.” Och att musiken är lättillgänglig och att det är ball å lira. Hans hitlåtar är inte många. Han gillar naturligtvis att plattorna ska gå iväg, men blir inte ledsen om låtarna missar topplistorna. Det är ute bland folket som Jerry Williams har sin uppgift. Ett troget turnérande och att alltid ge allt i alla lägen.
NÄSTA DAG BÖRJAR med en mils löpning. Vi gofade ju kutat i går. Sedan skall det bära av till Skara. Det är mitt i turnén som startade den 10 maj på Liseberg och avslutas den 12 augusti i Örebro. Och rakvattnet är redan slut. Vi går till Åhléns. Han köper en flaska rakvatten för 94 kronor och sedan går vi in på ett fik och pratar om Mora Folkets Hus, januari –62. Det var första spelningen med Violents, elgitarrgruppen som legat på tio-i-topp med Alpens ros men som nu skaffat sig en sångare för det hade Shadows gjort. Jerry Williams blev Sveriges svar på Cliff Richard. Fast han var ju mer lik Elvis förstås, om än lite mer finnig. Han minns premiären i Mora klockrent: ”Någon i publiken kastade en snöboll på sologitarristens gitarr och killen fick pröjsa 600 spänn på stubben. På den tiden klarade vi oss med en folkvagnsbuss som turnébulla. I kontraktet stod det att arrangörerna skulle hålla med förstklassig högtalaranläggning och välstämt piano. Senare hade vi en Ford Esquire på 435 hästar. Vi var sex pers i bilen plus släp. Och det var fri fart på den tiden.”
Jerry Williams and the Violents gjorde succé med hitlåtar som Darlin’Nelly Grey och Twisti’n Patricia. De spelade på Star Club i Hamburg tillsammans med den engelska gruppen The Beatles. Då var Jerry Williams det större namnet. När Violents gitarrist slutade föreslog någon att Jerry skulle fråga killen i Beatles, han som hette George. Men Jerry tyckte inte att han var tillräckligt bra (det tycker han inte idag heller).
Egentligen var väl aldrig Jerry Williams någon rockkung. Rockkungar var Little Gerhard, Rock-Ragge, Rock-Boris, Little Ditt och Little Datt och någon som kallade sig Vita Björn. De dök upp i slutet på femtiotalet, men när Jerry slog igenom var det twisten som var populär. Vem minns inte Chubby Checker? Kring –65 kom popen och Jerrys stjärna dalade.
”Vi torskade när popköret kom. Jag kallades Sune. Men tack och lov fanns det fler Sunar så vi fick gig ändå.”
Kompet har varierat men Jerry Williams har bestått. Han har spelat med alla de stora, till och med med Josephine Baker. Det var hon som lärde honom att glida över scenen på en fot. En skitjuste kärring. Och Robertino och Pat Boone, som stal de svartas rocklåtar och gjorde amerikansk urblekt medelklasspop av dem. Han har träffat många märkliga artister genom åren.
”Heinz, han med Just like Eddie, var en lustig kille som blonderade håret fram så att hårbotten blev sårig. Han bad om ursäkt för varje fel han gjorde på konserterna. Managern var förtvivlad. Han som proddade hans plattor hade 14 miljonsäljare på ett år. Han var helstukad. Hans studio låg i ett vanligt hyreshus. På golvet låg inspelningstejpen i drivor huller om buller. När en av hyresgästerna kom ner och klagade på oljudet sköt han ihjäl kärringen. Sedan sköt han sig själv också.”
”P.J. Proby hade en ball pipa. Men han kröka en del och så spräckte han brallerna på scen. Det gjorde alla på den tiden för resten. Men arrangörerna ville inte ha honom så en kille som hette Tom Jones fick ta över hans turné. Det var då det rasslade till för honom.”
Chucken som aldrig repade med sina kompband, Fats Domino som bara kunde sina gamla låtar, Jerry Lee som egentligen ville spela country. Han har träffat dem alla. Men störst är Little Richard. Hans Good Golly Miss Molly är kanske den allra bästa rocklåten. Den går man i mål på.
UTANFÖR FIKET SITTER två av ”flickorna från –62″ och väntar på autografer. De får varsin på armen. Knappt har vi gått ett halvt kvarter förrän vi möter en man med raklödder i ansiktet som med möda tar sig fram på skidor. Han följs av ett skrålande sällskap, en svensexa. Plötsligt upptäcker en kille med en Pripps i handen vem det är de möter. Hans ögon blir stora som ölunderlägg: ”Nämen ser ni! Ser ni? ERIK FERNSTRÖM!! ERIK FERNSTRÖM !!! ERIK FEEERNSTRÖÖÖM!!!
Runt hörnet möter vi möhippan med den blivande hustrun i strumpeband.
Jerry tar uppståndelsen med ro. Han är van vid dessa ständiga klappar på axeln. ”Det är okey. Det är bara att morsa tillbaka. Vill man va ifre kan man kuta ut i skogen.”
Så går han till hotellet och hämtar sin svarta Sukke. Suzuki 1000. Han åker båge till spelningarna, gigen, om det inte är för långt mellan ställena.
Under överdragskläderna har han avklippta jeans och en vit T-shirt som stramar över den breda ryggen (han lyfter skrot två gånger i veckan). Han bär mörktonade glasögon och en guldring i vänstra örsnibben. Överläppen pekar i nittio grader, det är en rejäl prilla.
SÅ MULLRAR Sukken igång och det bär av till nästa anhalt, Skara Sommarland. Ut på vägen igen. Elva mil slätkörning.
RACKEN ROOOL!!! Här kommer Jerry Williams på sin motorcykel. Tanken full med Chuck Berry och sadelväskorna packade med rockstandards. Han har branschens rakaste rör.
RACKEN ROOOL!!! Här kommer Jerry Williams. I jeans och skinnpaj. I svart och blått. I vått och torrt. Pålitlig som en långfärdscykel. En handelsresande i RACKEN ROOOL!!!
Han är över 50 och där står han bredbent i den slitna skinnpajen och de vita gympadojorna och vrålar: RACKEN ROOOLL!!!
Det skulle kunna vara patetiskt och pinsamt. Men det är det inte. Han skulle kunna vara en parodi på sig själv. Men det är han inte. Och musiken skulle kunna ha överlevt sig själv. Men det har den inte.
Man känner en tillgivenhet för den genomtrevlige korte och muskulöse mannen som står där och jobbar så att svetten lackar. Och gör sin pryl. Som han gjort i över trettio år. Sedan 1962.
DET BLIR BRÅTTOM till Skara. Det är familjeföreställning från stora scenen klockan två. Logen, torftig med kala väggar, ligger ovanpå scenen. Man har utsikt över en restaurang där folk stoppar i sig Big Bert med pommes frites.
Spelningen tar en dryg halvtimme. Sedan måste allt plockas ner och fraktas 300 meter till nattklubben Malibou och kvällsgiget.
Vi sticker till hotellet i Skövde. Jerry letar efter ett gym men hittar inget. Kopplar av på hotellrummet med reselektyren i stället: Chuck Berrys memoarer. I väskan finns också Gorbatjovs Perestrojka.
Han har bott en stor del av sitt liv på hotellrum, men han åker hem så fort det passar. Hem till lägenheten i Täby. Där väntar Jerrys stolthet schäferhunden som både är bruks– och utställningschampion. Honom ägnar han all fritid.
Om det är någon mer som väntar därhemma vill han inte avslöja. Jerry Williams har alltid hållit tyst om sitt privatliv. Det enda vi får veta är att han har kaggar, ”av alla sorter”. I övrigt är det tyst. Bom stopp. Han är över huvud taget inte intresserad av att visa upp sig utanför scenen.
På Café Opera har han varit endast tre gånger och han är inte en person som ler mot premiärfotograferna i teatrarnas foajéer. Då är det ju bättre å gå när dom har lirat en vecka när det satt sig.
KLOCKAN ELVA på kvällen är stämningen hög på Sommarlands nattklubb Malibou. Folk kommer festklädda från husvagnarna på den stora campingplatsen. Starköl och pizzabitar. Klubben är inredd i Hawaiistil med en militärjeep bland borden.
På scenen står en kastrull på en kokplatta. En tjock vit rök väller upp från den och en fläkt bredvid ser till att röken sprids ut över scenen. Det är salmiakpulver, för ljuseffekternas skull.
Jerry Williams och Roadwork sitter nedsjunkna i en soffgrupp en trappa upp. Bonne stämmer sin gitarr, Peder mjukar upp med snabba vrivlar mot låret, någon gäspar ljudligt. Klockan närmar sig halv tolv. Plötsligt slänger Jerry upp benen på en stol och med händerna i golvet gör han 30–40 snabba armhävningar. Oberörd tar han på sig skinnpajen. Nu är det dags.
Så brakar det loss. Scenen är minimal. Inget utrymme för Josephine Baker-åkningar. Ett räcke håller den stojiga publiken på avstånd.
Jerry spelar ut hela sin rockmachorepertoar. Han vickar på höfterna, tar av sig i bar överkropp och rycker i musklerna. Tonåringarna längst fram jublar och dansar.
En av de trogna från –62, som alltid dyker upp i en eller annan skepnad när han uppträder, finns också med. Det är en lite lätt överviktig kvinna i grön kortärmad blus. Hon står ensam vid sidan och klappar entusiastiskt i otakt under hela konserten. Men de glada brösten gungar i takt.
En ung blond tonårsflicka som sitter på sin pojkväns axlar i röran längst fram böjer sig över räcket och får en kram av den drygt 50-årige rockkungen. Hon kör händerna genom sitt hår och skakar lyckligt på huvudet.
Hur kan detta vara möjligt? Gör hon sig till? Spelar hon bara med i pjäsen Rockidolen-och-de-svimfärdiga-flickorna? Har inget hänt sedan 1962?
Jo, massor. Men inte just när Jerry Williams är med. Honom blir man aldrig klok på. Ingen människa kan förklara fenomenet Jerry Williams.
Kanske är det något man inte skall fundera så mycket på. Förklaringen är antagligen mycket enkel. Det är bara RACKEN ROOOLL!!! Vanlig enkel RACKEN ROOOLL!!!
GP Söndag 7 augusti 1988
Även uppläst i P1:s Boktornet