Ett mål i baken var sjunde minut
REDAN EFTER FYRA minuters spel hämtade Richard Enesten den första bollen ur nätet. Han skulle få göra det tolv gånger till innan matchen var slut.
Det var 0–8 i halvlek och läget var prekärt. Vad säger tränaren till ett lag som ligger under med 8–0 i halvtid? Täck upp bättre på kanterna? Vårda bollen? Löp i djupled?
Frågan är egentligen inte aktuell för Ubbhults IF. De har ingen tränare. Och det kanske är just därför de ligger under med 8–0 i halvtid ibland.
Som förra lördagen mot serietvåan Kinnahult hemma på Ekåsvallen. Det var näst sista matchen för säsongen. Veckan innan hade de förlorat med 11–0 mot Björketorp.
Rubriken var given: ”Sveriges sämsta fotbollslag”. För vad annat kan man säga om Ubbhults IF i division VI Kinna? Ett lag som på 21 matcher inte lyckats ta en enda poäng; som släppt in 157 mål och gjort fyra. Ett insläppt mål var tolfte minut. Ett gjort mål var elfte halvlek. Nitton poäng efter näst sista laget.
Jisses! Hur kan det vara möjligt? Vad är det för fotbollsmasochister som spelar i Ubbhults gula tröjor?
NEDERLAGETS SVÅRA konst. Ubbhult har fått bra träning i den. Men vem vill bli expert på att förlora?
Vi känner med alla målvakter som böjer sig stelt och plockar ut bollen ur nätet. Eller håller upp nätet med händerna och petar fram bollen med foten. Det är momentet efter att de har slagit knytnäven i gräset. Momentet efter besvärjelserna.
Han vänder ryggen åt motståndarnas uppsträckta armar, bara för att stå öga mot öga med publiken bakom målet. Den jublande eller den egna anklagande tysta. Nätet måste vittjas. Bollen måste frigöras. Scenen måste spelas upp om och om igen. Lidandet och förnedringen hör idrotten till. Som när en boxare tar räkning.
Det hör till. Glädjen och sorgen. Vi måste ha dem båda. I jublet över målet måste vi också se målvakten när han går in i sitt eget nät. Det är därför 0–0-matcher är så smaklösa.
Men om nätet måste vittjas för ofta? Om allvaret försvinner? Om blodet bleknar? Om det händer var tolfte minut? Om det blir parodiskt? Fotbollen vill inte kännas vid någon parodi.
Då händer det som skett med Ubbhult. Medlidandet förvandlas till beundran. Argentina i VM-finalen var mer ett sabotage mot fotbollen än Ubbhults division VI-säsong i Kinnaserien.
SVERIGES SÄMSTA lag? Kanske. Men också ett av de mer beundransvärda. När halva laget lämnar klubben. Någon hinner inte för jobbet. En annan skall bygga ett hus. En tredje blir värvad till en division-III-klubb.
Kvar blir de yngsta och mest orutinerade. Frågan väcks på allvar om klubben skall läggas ner. Men de samlar ihop ett lag och fortsätter. De vet att de är slagna på förhand. Men spelar på. 22 matcher i uppförsbacke och motvind. Ibland får de ringa runt för att få ihop fullt lag. Men de spelar på. Det finns ingen tränare. Utespelare får alternera i målet. Men de spelar på.
Ekåsvallen blir en samlingspunkt varannan lördag. Ett 30-tal bybor. Korvförsäljning. Hembakt kaffebröd. Ordföranden går linjeman och sköter linimentväskan. Bilarna står på rad längs långsidan. Höga trasiga nät bakom målen. Landsvägen går förbi det ena och skogen stupar brant bakom det andra.
Sven Magnusson köper en korv med bröd i pausen. Han var tolv år när föreningen bildades 1934. Han spelade centerhalv på 40-talet. Det har gått upp och ner genom åren men klubben har alltid spelat i lägsta divisionen. Så här dåligt kan han inte minnas att det gått något år.
Bara för ett par år sedan kom allsvenske målvakten Kjell Uppling till klubben som tränare. Han var trevlig och kom i kostym till matcherna. Tränade upp en ung målvakt som gick till Kinna i division III och for sedan vidare.
Magnus Pihlqvist var spelande tränare i början av den här säsongen. Så köpte han ICA-affären uppe vid kyrkan och fick inte tid för tränarsysslan. Laget drev vind för våg i den skvalpiga division-VI-sjön och gick på grund i varje match. Men de har spelat på. Och mot Viskafors klarade de 1–2.
Men mot Kinnahult förra lördagen blev det tvåsiffrigt igen. 0–8 i paus, som sagt. Minst ett par självmål. 0–9 fem minuter in i andra halvlek. 0–13 i 81:a minuten.
SÅ HÄNDER DET otroliga. Domaren har redan börjat snegla på klockan. Det är bara två minuter kvar av matchen. Kjell Nilsson, som kommit direkt från lumpen i Östersund, hittar Per-Erik Bengtsson med en passning till höger. Vinkeln är inte den bästa men Per-Erik får på ett bra skott som smiter in mellan Kinnahults målvakt och stolpen.
Mål!!! Ubbhult har gjort mål! Att det bara är det fjärde på 21 matcher, att motståndarna gjort tretton stycken tidigare i matchen är glömt i ett saligt ögonblick. Per-Erik jublar. Någon i publiken ropar förtjust. Kanske är det linjemannen.
Att skillnaden på 13–0 och 13–1 kan vara så oerhört stor, är det bara Ubbhultspelarna själva som förstår. Fotbollen är full av mysterier.
Nu åker de ner till reservlagsserien. Men spelarna är unga, den äldste 21 och den yngste 15. Dessutom finns ett 60-tal lovande pojkar. Ubbhult kommer igen. Nästa år skall de lära sig vinnandets svåra konst. Ubbhults IF är ett lag på uppåtgående. Sämre kan de nämligen inte bli.
P.S. Det rådde delade meningar efter matchen om den slutat 13–1 eller 14–1.
- Tretton år efter reportaget om Sveriges sämsta fotbollslag, ringde de från Ubbhults IF. Något stort höll på att hända…
UBBHULT: Förlorarlaget har äntligen blivit vinnare. Efter nästan 70 år i de lägsta regionerna tar nu Ubbhults IF steget upp i division fem. Klubben är mer än fotboll. Den är en samhällsinstitution.
DET VAR RONNY Ehrnberg som ringde: ”Nu får ni komma hit igen för nu vinner vi serien!” Och efter tretton år stod vi åter på Ekåsvallen. Torsdagskväll och träning under de sista soltrålarna som letade sig fram mellan granarna på andra sidan vägen.
Ronny sköter kansliet, planen och det mesta. Han finns alltid på plats och sedan affären slog igen för några år sedan har klubbhuset blivit en träffpunkt i byn.
I Ubbhult, mellan Hällingsjö och Kungsbacka, bor 900 personer och antalet växer. Det finns en byggfirma och Klädboden samt ett kapell. Byn har två föreningar, UIF och Kråkereds hembygdsförening. Samma medlemmar i båda. Det är 35 minuter till Göteborg och ”en kvart till hela världen” (Landvetter).
Ubbhults IF är en klubb som inte bara spelat i gärdsgårdsserien, dess existens har dessutom hängt på gärdsgården några gånger. Svårigheten att få ihop ett fullt lag har tidvis varit stor: ”Ställ hästen och kom med!”
Samtidigt är det klubben som knyter ihop byn. Den är en social trygghetsfaktor konstaterar Ronny Ehrnberg.
– När vi renoverade klubbhuset kom 65 pers. På något jädra sätt stannar de kvar i klubben. Det går två bilar från Göteborg varje träning. Det är någonting som drar.
Han är själv ett bra exempel på den rika klubbtraditionen. Pappa Göte var med och bildade Ubbhults IF 1934 och var en ”slitstark halvback”, enligt jubileumsskriften från 1994. Ronny och brorsan Kenth spelade tillsammans 605 matcher i den gula tröjan och nu är Ronnys son, Johan, en av målspottarna i laget: 23 mål den här säsongen. Klubbrekordet har dock Ronny själv: 38 mål 1972.
Årets skyttekung heter dock Håkan Lindbäck med 29 mål. Han är tillsammans med Magnus Pihlqvist kvar från ”Sveriges sämsta lag” 1990 och var med om att åka ner i reservlagsserien då. Nu blir det spel i division fem.
– Det här har jag väntat på i tretton år. Jag tror inte att det är någon större skillnad att vinna allsvenskan. Det är stort. Det var en euforisk känsla när vi säkrade seriesegern mot Olsfors.
Ronny håller med. Han var tvungen att gå undan. Känslorna blev för starka.
– Killarna är verkligen värda det här. Det är mycket slit bakom. Träning på en snöig grusplan i januari, problem med korsband och kanske skäll därhemma för alla träningstimmar.
En av de tre tränarna, och den som har sista ordet, Pierre Lekbrant, kom till klubben för tre år sedan. Han har jobbat mycket vinnarkänslan.
– Jag såg direkt att de vek ner sig varenda gång, säger han. Förlorarkulturen har präglat hela föreningen ända ner till pojkfotbollen. De spelade bra men klarade inte att vinna måste-matcherna. Nu kan vi föra matcher. Men det har varit mycket jobb.
– Inställningen till att träna har också ändrats, alla ställer upp. Anfallet har utvecklats mest. Antalet pass till avslut är litet. Det går oerhört fort för den här divisionen. Och vi är starka fysiskt.
Nu finns en vinnarkultur i Ubbhult. Seriesegern i division VI Kinna var klar med två matcher kvar att spela. Och vinnarkänslan har även spridit sig ner. P12-laget har inte förlorat en match i år.
Nästa säsong handlar det om division V SV Götaland med motståndare som Sätila, Älekulla och Bollebygd. Men Ubbhult räds inte. I år har man slagit division-IV-lagen Örby och Torestorp.
Solen har gått ner och spelarna går in för ett gympapass. Månen kommer fram från Hallandshållet. Någon frågar Ronny vilka planer som finns för avslutningsmatchen mot Viskafors hemma på lördag.
– Samling tretton och hemfärd på söndag, blir svaret.
Ubbhult har äntligen något att fira. Och Ronny skickar en tacksamhetens tanke till killarna i det där förlorarlaget från 1990.
– Utan dem hade klubben inte funnits i dag. Det var nära att den lades ner. Men tack vare att de bet ihop och kämpade sig igenom svårigheterna står vi där vi är idag.
P.S. Ubbhult vann sista matchen, mot Viskafors, med 6–2. Titeln som Sveriges sämsta lag har övertagits av Bullarens Goif i div VI N Bohuslän. De har enligt uppgift inte vunnit en match på tre år. 13–103 i målskillnad i år.
GP oktober 2003