LÄSNINGEN AV Pontus Dahlmans fyndigt välskrivna text om den amerikanske konstnären Jackson Pollock i Tidningen Vi nr 12, fick en extra skjuts med den klockrena rubriken: ”En stänkare för mycket…”
Rubriken har en perfekt dubbeltydighet och är dessutom kongenial med machotemat i texten.
Pontus Dahlman uppfyller dessutom ännu ett av kriterierna på en välskriven text, nämligen ett bra slut.
Och det råkade bli extra bra för min del. Ett vittne beskriver Pollocks dödskrasch 1956: en ”sjuhelvetes duns” hördes och därefter ”började en biltuta tjuta. Och den fortsatte att tjuta och tjuta”.
Detta fick mig att tänka på det filmmanus som brukar betraktas som det bästa någon skrivit: Chinatown. Manuset skrevs av Robert Towne.
Det finns ett dramaturgiskt grepp som kallas foreshadowing (plantering) och i Chinatown finns en av de bästa. I en scen sitter detektiven Gittes (Jack Nicholson) i en bil och väntar på Evelyn Mulwray (Faye Dunaway). Hon sätter sig uppskakad bakom ratten, lutar sig gråtande framåt och kommer åt signalhornet.
I slutscenen skjuter polisen efter hennes bil. Den stannar på gatan och en oavbruten signal hörs. Man förstår att hon ligger skjuten framstupa över ratten. Hade Towne hört talas om Pollocks olycka?
Så kan en bra text bli ännu bättre – utan att skribenten ”vet om det”. Se där, ännu ett kriterium på en välskriven text.