I SÖNDAGENS Godmorgon, världen introducerade Ulrika Knutson en ny genre: den sjungande krönikan. Den hade inslag av både skillingtryck och Bellman.
Det var ett gott grepp. En krönikör måste bjuda på sig själv. Det ligger i själva krönikans kärna att författaren är personlig.
Ulrika Knutson kan genren. Här några andra exempel från samma radioprogram.
1) För några år sedan berättade hon om ett besök i Baskien, när hon råkade hamna på en restaurang där ett bröllop skulle firas. Hon drogs in i festen och det var livligt och trevligt.
Först efteråt fick hon reda på att sällskapet tillhörde den terrorstämplade organisationen ETA. Skrattet fastnade i halsen och nu kom hon in på det som var hennes egentliga ämne, terrorism.
Detta är ett vanligt och mycket tacksamt grepp i krönikebranschen: man utgår från någon personlig händelse som för vidare in i ett större ämne.
2) Under Knutby-rättegången beskrev Ulrika Knutson församlingen i den lilla byn utifrån takmålningarna i Knutby medeltidskyrka, där Kristi brud är avbildad. (Att jag sedan stal idén till en egen krönika kan väl vara förlåtet.)
Bra grepp: bege sig bort från händelsernas centrum för att få perspektiv.
3) I september tog Knutson upp det då aktuella ämnet om Lars Vilks besök på en rasistkonferens i New York. Men hon stannade inte bara där, hon vidgade ämnet till andra liknande aktuella händelser: den förfalskade enkronan med kungasatir och nallarna över Vitryssland.
Inte nog med detta, hon gav även perspektiv bakåt till andra kontroversiella konstnärs-personer som Dan Wolgers och Lars Hillersberg och hans tidning Puss.
Bra grepp: en skicklig krönikör kommenterar inte bara en aktuell händelse utan ser också trender och ger sammanhang och perspektiv.
Allt detta och mer därtill behärskar krönikörsproffset Ulrika Knutson. Hon vet dessutom att en bra krönika ska det sjunga om.